Свързани новини

10.07.2018 09:55

Измъчван и убит затворник в Бургас

Видян 1608 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 

В Бургаския затвор е убит измъчван затворник под зоркото око на надзирателите, твърди друг лишен от свобода, който днес също е измъчван, съобщава Терминал 3. Делото за убийството на затворника Горан Горанов буксува. Публикуваме информацията, разказана от Дарик – Бургас, по случая.

Нова спешна проверка да бъде извършена от властите в Бургаския затвор след серия сигнали за оказван психологически и физически натиск върху лишени от свобода – ключови свидетели в разследването за смъртта на Горан Горанов. За това настоява адвокат Захари Кирилов и близки на затворници. „Дарик“ – Бургас припомня, че Горан загина през март м.г. в изолирана килия зад решетките, а разследването за смъртта му, поверено на Софийската градска прокуратура – буксува.

В сигнал до Българския хелзинкски комитет бащата на затворника Димитър Генчев-Генчо, пряк очевидец на събитията от фаталния 25 март 2017 г., в прав тест заявява: „Синът ми е неудобен свидетел, дава показания срещу надзирателите. Затова те му отмъщават. Системно го оставят без храна. Като зададе въпрос защо го държат гладен, му обясняват, че били го забравили. Друг път му казвали, че храната не стига за него… Последния път му дали развалена храна – оставили картофите да почернеят и така му ги дали. Той е по-импулсивен. Ядосал се и пуснал чинията в коридора на пода. Тя се разляла. Тогава са го пребили. Това в Бургас не е затвор, а концлагер. Навремето са ги убивали с газ, сега с пара… Горан беше първи, кой ще е следващия?!”.

„Дарик“ – Бургас, публикува дословно и разказа на самия Димитър Генчев, даден пред съдия:  „Моята килия е вляво, а на Горан – вдясно. Условията бяха нечовешки… Килията е без стъкла на прозорците. Без легло. От известно време радиаторът беше повреден,  от тръбите излизаше силна пара и Горан я задушаваше с дюшека, на който спи… Горан на получи закуска, нито вечеря, Последните две седмици не го пускаха. Говореше си сам, молеше се на Господ… Сутринта се чуха викове. Задушаваше се. Двама надзиратели бяха в коридора по това време. Не знаеха дали да му отворят. Дойде трети надзирател, каза им, че има заповед да не се отваря килията му, и те си тръгнаха. От килията на Горан продължаваше да излиза гъста пара. После виковете утихнаха…”.

Адвокат Захари Кирилов твърди, че лишените от свобода са подложени на психологическа преса и умишлено са провокирани към афекти. По думите му не им давали храна редовно, а когато порционът пристигнел, бил толкова стар, че дори животни биха се отвърнали от него.

Според Кирилов целта е свидетелите да бъдат изолирани. Един от петимата бил преместен без причина във Варна, друг бил пребит, трети твърдял, че е „натопил” надзиратели под диктовка на адвоката, четвърти вече изобщо отказвал да дава каквито и да е сведения по случая. Захари Кирилов твърди, че зад решетките има надзирател, който изпълнява наказателни поръчки срещу лишените от свобода. И настоява за всичко това да бъде извършена проверка.


Източник:Terminal3



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!