Свързани новини

09.07.2018 18:07

Кой даде на Султанка ненужния ремонт за 23,4 млн. лв. от обществена поръчка?

Видян 6904 пъти | Коментари 4
Гласували 4 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Охранител, който е издирван два дни от семейството си е открит мъртъв в шахта на новата сграда на Бившия партиен дом, предаде БТВ.
Даниел Тасев е на 25 години, от две години е във фирмата, която пази строежа на втората сграда на бившия Партиен дом, която е част от имотите на парламента и следва да е обект на НСО. Тръгва за нощна смяна в петък следобед и оттогава близките му нямат контакт с него.
Главният секретар на парламента Стефана Караславова обясни, че строителната фирма, която прави преустройството на новата заседателна зала, наема и охраната на строителния обект. Инцидентът повдигна завесата, че и двете фирми се оказват обвързани с едно име. На  зам.-социалния министър Султанка Петрова, бивш депутат от ОП.
 Фирма на Петрова е избрана за реновация на залата, която е с мраморите, кристалите, лампериите си няма нужда от ремонт, понеже има и готови банки. Взема я след възлагане на обществена поръчка от 2016 г. на стойност 23,4 млн. лв. поръчката е от бюджета на европредседателството  и трябва да е свършила за него. Не е! Защото то мина и замина. Охраната на строителния обект се осъществява от фирмата Дефанс консулт, която също се оказва близка на зам.-министъра.  Според Търговския регистър и Сметната палата  преди да стане депутат тя е съдружник в нея. Понастоящем едноличен собственик и управител на охранителлната фирма е Филип Чипев, който обясни, че е "баща на внуците" на Петрова. Нейният съпруг пък е негов пълномощник. Възниква въпросът защо охраната на подобен обект не е била в компетенцията на НСО?  Този иначе добре платен ангажимент е преминал в частни ръце, с повече от очевидни съмнения за конфликт на интереси. Информацията за това може би никога не би изплувала в публичното пространство, ако не беше трагедията с Даниел Тасев.
За нещастие само този инцидент успя да провокира интерес към обстоятелствата около обществената поръчка за ремонта на Бившия партиен дом. От 2016г. до ден днешен не е ясно как е преминал конкурсът, чрез който е избран изпълнител. Остават размити и самите цели на иначе безсмислената реновация. Както беше обявено по-рано, целта е била подготовка на сградата за българското председателство в съвета на ЕС. Какво всъщност се извършва за 23,4 млн.лв.? Увеличава се дължината на залата с няколко метра. Важно е да напомним, че поръчката е на Борисов 2. При Борисов 1 пък дограми в сградите на НС, в това число в Партийния дом, бяха сменени от съпруга на Искра Фидосова чрез фирма с негово участие. Утре пък очаквайте разкрития за друга скандална поръчка за милиони по европредседателството, също неизпълнена.


 Провокирани от инцидента, някои политици вече открито повдигнаха въпроси към Султанка Петрова. Според ексдепутата Велизар Енчев ситуацията умишлено се премълчавала няколко дни, за да може Петрова да запази поста си. „Ако и след този скандал тя остане зам. министър, значи Каракачанов е част от схема за усвояване на държавни милиони от ремонта на новата сграда на парламента”, констатира Енчев и запита : „Социално ли е зам.-социален министър да се обогатява от държавна поръчка?”.
След злополуката самата Петрова се обадила на роднините на загиналия охранител. Пред бТВ тя каза, че е имала намерение да помогне, но не отправяла натиск за потулване на случая, както и не е предлагала парична помощ на семейството.
 Евродепутатът Николай Бареков  също излезе с въпроси около казуса: „Има ли друга държава в света, в която фирма на зам.министър да печели обществена поръчка за 23,4 млн. лв.? Има ли данни за корупция и конфликт на интереси при лицето Султанка Петрова, дясна ръка на Красимир Каракачанов, вицепремиер и министър на отбраната? ВМРО ли е новото НСО?
От БСП вече призоваха патриотите да изтеглят зам.-министър Султанка Петрова от социалното министерство.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 004 30.06.2019 14:08

    Корумпираният до безобразие Цацаров нещо изгрухтя ли по въпроса ?

  • 003 УТРЕ ОТ 22 ЧАСА ИЗВЪНРЕДНО ПРЕДАВАНЕ „ЕВРОДИКОФ“ 30.06.2019 14:08

    УТРЕ ОТ 22 ЧАСА ИЗВЪНРЕДНО ПРЕДАВАНЕ „ЕВРОДИКОФ“ ЗА КЪЩАТА НА ЛЮБОВНИЦАТА НА БОЙКО БОРИСОВ! /ВИДЕО!/

  • 002 хофу 30.06.2019 14:08

    кой-мафията е ГЕРБ и дава ,за да откраднат парите и къде ?-ами в ненужен ремонт....най-лесно е това и за родата-има за всички

  • 001 Anonimen 30.06.2019 14:08

    кой?Разбира се, че ГЕРБ раздава благини на свои......послучници и крадци....

RSS

Най-нови

Не ща да ставам патриарх: Николай Пловдивски

Не ща да ставам патриарх: Николай Пловдивски

Пловдивският митрополит Николай обяви: ...

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 24 март 21:00ч.

Добрият лъжец

Режисьор: Бил Кондън
В ролите: Иън Маккелън, Хелън Мирън, Йоханес Хаукур Йоханесон, Ръсел Тови, Джим Картър, Фил Дънстър, Александър Йованович и др.

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

лъв