Свързани новини

09.07.2018 10:00

Британският министър за Брекзит подаде оставка

Видян 1188 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Във Великобритания министърът за Брекзит и ръководител екипа в преговорите с ЕС Дейвид Дейвис подаде оставка, съобщава БНР. Това става само дни след като кабинетът подкрепи плана на премиера Тереза Мей за бъдещите отношения с ЕС, въпреки недоволството на "брекзитърите", че е в посока на "мек Брекзит". Дейвид Дейвис беше начначен на специално разкрития пост във връзка с Брекзит през 2016 година.


Депутатът от Консервативната партия и негов съмишленик на идеята за "твърд Брекзит" Питър Боун заяви, че Дейвид Дейвис е направил правилното нещо и допълни, че "предложенията на премиера за Брекзит, които отговарят само на името, са неприемливи".


Може би най-заклетият привърженик на "твърдия Брекзит" Джейкъб Рийс-Мог коментира оставката на Дейвис по следния начин: "Това повдига най-важния въпрос за идеите на премиера. Ако министърът за Брекзит не може да ги подкрепи, това едва ли са добри предложения".


Председателят на опозиционнната Лейбъристка партия Иън Лавъри коментира, че " настъпил пълен хаос и Тереза Мей е останала без никакъв авторитет". А съпартийката му Мери Грей отбеляза: "Дейвис дори не удостои с внимание премиера да си подаде оставката през деня. Битката за лидерския пост сега е неизбежна".


Дейвис още не е правил изявление, но приближени на министъра казват, че той е "поставил страната пред партията". Политическите наблюдатели на Острова допускат, че и други могат да последват примера на Дейвид Дейвис. Така и стана - оставка подаде и заместникът на Дейвид Дейвис – Стив Бейкър.


Оставката на Дейвис идва в момент, когато Тереза Мей се подготвя за обсъждане днес в Камарата на общините, а по-късно и пред нейните депутати в парламента, на плановете й за Брекзит. При така създалата се обстановка може да бъде внесено искане за избор на нов партиен лидер, като за процедурата е необходимо съгласието на 48 депутати.


Големият въпрос сега е дали други министри евроскептици от калибъра на Борис Джонсън ще последват примера на Дейвид Дейвис.


Премиерът Тереза Мей отговори на писмото с оставката на Дейвид Дейвис като посочи, че съжалява да чуе за нея след като постигнат такъв напредък по пътя на "плавен и успешен Брекзит" и само 8 месеца преди излизането от ЕС.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

водолей

Ще си възвърнете вярата в хората

Ще си възвърнете вярата в хората, при това по някакъв