Свързани новини

09.07.2018 09:30

Мъж на вице прави втория център на София

Видян 7962 пъти | Коментари 0
Гласували 7 рейтинг: 3.7143
много слаба слаба добра много добра страхотна

Спечелилият конкурса на Столичната община за втори градски център арх. Ангел Захариев, чието твърде важно предимство е, че е съпруг на вицепремиера Екатерина Захариева и майстор на проектите с преобладаващо офшорно участие на експрезидента Плевнелиев, когато беше строителен предприемач, изказа пред БНТ идеите си за организацията у нас, който някой иска изкуствено да създаде около Централна гара.


Истинско щастие е, че въпреки натиска на съпругата му и Плевнелиев, за който 19 минути е писал, този човек не стана главен архитект на София.


Според него основната тема в търсенията му е била от доминирано от автомобили, пространството да стане доминирано от пешеходци. Сега хората били насила набутвани в мрачния и миришещ според него подлез.


Архитектът явно отдавна не е минавал през гарата, защото поне от 3 години общината ремонтира точно този подземен подход. Идеята там е да бъде по-бърза и по-удобна връзката с метрото, а оттам с центъра и дори с аерогарата на пътниците. Заради последното се инвестираха и неколкостотин милиона лева в гарите на подземната железница до летището. Тази връзка е необходима и за предвидения на същото място голям подземен паркинг, който стана възможен пак, благодарение на строежа на метрото, с търговската аркада и заведенията. Както е на всяка европейска голяма гара. Все едно дали в Париж, Амстердам, Москва, Цюрих, Берлин или Лондон, дали в Милано или Торино, това са транспортни хъбове. И са направени така, че да правят максимално бързо съответните връзки между различните начини на придвижване с две главни цели – летището или летищата на съответния му града и неговия идеален център.


Никъде няма пешеходни зони на такива места.


Старомодно декорираният според проекта гаров площад в кичозен и просъветски маниер – нещо доста различно от съвременните тенденции, предвижда и строеж на сгради със странни форми, каквито се правеха до края на 80-те години. Такъв екстериор може би би подхождал на стадион, но гарата има свои утилитарни необходимости. Сами се убеждавате на грозноватата картинка, на която странно защо е връчена наградата.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

 Алиса в страната на чудесата

Алиса в страната на чудесата се завръща

Колибри предлага на читателите ...

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 24 март 21:00ч.

Добрият лъжец

Режисьор: Бил Кондън
В ролите: Иън Маккелън, Хелън Мирън, Йоханес Хаукур Йоханесон, Ръсел Тови, Джим Картър, Фил Дънстър, Александър Йованович и др.

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.