Свързани новини

06.07.2018 14:07

Китай отпуска €1,5 милиарда за Българската банка за развитие

Видян 4562 пъти | Коментари 2
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Китай отпуска кредит от €1,5 милиарда за Българската банка за развитие. България и Китай подписаха общо десет споразумения за взаимно сътрудничество, предаде Фокус. Това се случи по време на срещата между председателя на Държавния съвет на Китай Ли Къцян и премиера Бойко Борисов в София.

Посещението започна с полагането на венци пред Паметника на незнайния воин и продължи със среща на четири очи между Бойко Борисов и Ли Къцян. По-късно бяха подписани споразумение за сътрудничество в сферата на икономиката, земеделието, тютюнопроизводството, науката и технологиите, в сферата на мирното използване на ядрена енергия.

Един от най-важните подписани документи беше финансово споразумение за отпускане на кредит от 1,5 милиарда евро. Споразумението е между Българската банка за развитие и Китайската банка за развитие. Подписано беше и споразумение за кредит за Параходство „Български морски флот“ на стойност 95 милиона долара за строителството на 6 кораба.

"Обсъдихме възможностите за сътрудничество в сферата на туризма, икономиката и културното наследство и образованието, в София имаме "Конфуций Център" каза в началото на срещата на двете делегации Бойко Борисов. България и българският народ обичат китайския народ. Имаме редкия шанс, с прагматичност и спазвайки европейските правила, да развием промишлени, икономически и бизнес отношения", каза премиерът Борисов, цитиран от БГНЕС.

Премиерът на Китай лично се ангажира, че ще ни помогне да изведем проекта „Белене“ до успешен край, каза още Борисов.

„По темата енергетика - с контактите, които Китай има с държави-членки на ЕС, действително по проекта „Белене“ бихме могли да направим един добър проект, за който той лично се ангажира, че ще ни помогне да го изведем до успешен край“, обясни Борисов.

Министър-председателят посочи, че и по отношение на инфраструктурните проекти има напредък.

„Понеже много се говори, че не се спазват процедурите там, където участва Китай, премиерът Ли каза, че те ще се случат на пазарен принцип, на конкурсно начало и спазвайки всички правила. Съвременното китайско правителство работи за един доста по-дълъг период напред от България. Те имат стратегии за 50 години напред. Бях озадачен, когато разбрах, че още първата магистрала в Китай, независимо, че управлява комунистическата партия, е платена. Те нямат безплатна магистрала. Казвам го за тези, които много обичат да говорят по тази тема. Няма безплатна магистрала в Китай. Затова ние разчитаме много на тол системата, която може да ни позволи на пазарен принцип да се върнат инвестициите на базата на преминаващия трафик. Имаме възможност нашите министри да проведат срещи и да защитим интереса на България, и на Балканите, и на инвеститорите в Китай“, обясни още Борисов.

"На срещата на четири очи с Бойко Борисов постигнахме съгласие по важни въпроси", каза Ли Къцян.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 30.06.2019 14:08

    А колко ще открадне Мутрата и суджукорастите?

  • 001 Anonimen 30.06.2019 14:08

    А колко ще открадне Мутрата и суджукорастите?

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

скорпион