Свързани новини

06.07.2018 13:20

Ли Къцян: Китай подкрепя обединена Европа със силно евро

Видян 1921 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Китай подкрепя обединена и просперираща Европа със силно евро, не искаме да я разделяме. Това каза председателят на Държавния съвет на Китай Ли Къцян след среща с министър-председателя Бойко Борисов, предаде Фокус.


Ли Къцян посочи, че с премиера Бойко Борисов са провели открити и задълбочени разговори. „Говорихме за инициативата „16+1“ между Китай и държавите от Централна и Източна Европа. Тази среща ще се проведе утре. „16+1“ е инициатива за сътрудничество. Една платформа е важна за насърчаване на бизнеса и културното сътрудничество. Тя е доста отдавна, защото ние – Китай и България, се развиваме по еднакъв начин и можем да предложим много една на друга“, каза още той и посочи, че двете държави могат да се допълват в икономиката и в други сфери.


„Искаме да насърчим европейската интеграция. Приветстваме една обединена и просперираща Европа и силно евро разбираме, че много от 16-те държави са членове на ЕС, а други са кандидати. Надяваме се че чрез нашето сътрудничество ще подобрим развитието на всички тях и ще им помогнем да се интегрират в ЕС. Премиерът Борисов и аз проведохме и задълбочени дискусии за това, как да насърчим бъдещото сътрудничество в икономиката, търговията и културата. Смятаме, че е най-важно да следваме пазарните правила и правилата на ЕС – нашите проекти трябва да бъдат отворени прозрачни. Обществените поръчки ще бъдат проведени и недържавните проекти ще бъдат гарантирани от държавата. И каквото и да правим, то ще помогне на 16-те държави да получат пълна подкрепа от ЕС като негови членове или кандидати за членство”, посочи китайският премиер.


Къцян обясни, че с българския министър-председател са се обединили около това, че сътрудничеството „16+1“ не е политическа платформа. „Някои могат да кажат, че такова сътрудничество може да раздели Европейския съюз, но това не е вряно – Китай подкрепя обединен ЕС, защото разбираме, че тя е важна сила за глобален просперитет и мир. Европейския съюз подкрепя демокрацията в международните отношения. Без Европа на глобалната сцена няма да има глобално развитие. Това, което правим, е да помогнем за европейската интеграция – така, както работи ми с други големи държави в света“, обясни той.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

козирог