Свързани новини

06.07.2018 09:32

САЩ официално обявиха търговска война на Китай

Видян 2241 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Съединените щати наложиха рано тази сутрин мита на стоки за 34 млрд. долара, внос от Китай, потвърди президентът Доналд Тръмп, цитиран от Асошиейтед прес. Пекин обеща да отговори бързо с мита върху американски стоки на същата стойност. Под удар са и европейски стоки-стомана и алуминий, които също ще бъдат обложени с 25% мито.

Китай в абсолютно никакъв случай няма да даде първия изстрел в търговска война със Съединените щати и няма да въведе първи мита за американски стоки, заяви в сряда китайското министерство на финансите, цитирано от "Ройтерс".

По-рано президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши да засили търговския конфликт с мита за китайски стоки до 400 милиарда долара, ако Пекин приеме ответни мерки срещу американските мита, които трябва да влязат в сила в петък. Сумата почти съответства на годишната търговия между двете страни.

Преминаването към тази фаза ще означава избухване на тотална търговска война САЩ - Китай с тежки последици за икономиките им и на световната търговия. В сегашната ситуация китайската страна е по-потърпевша поради експортно ориентираната ѝ икономика. Но ефектът от мита за стоки за 34 - 50 млрд. долара ще е ограничен. Прагът на големия конфликт е сочен от анализатори около 250 млрд. долара.

Междувременно опитите на Пекин да образува общ фронт с Европейския съюз срещу политиката на американския президент претърпяха провал. След срещи на високопоставени китайски чиновници с европейски лидери в Брюксел и Берлин тези предложения бяха отхвърлени, съобщи "Ройтерс".

Китайците са искали ЕС да подаде заедно с тях общ иск срещу САЩ в съда на Световната търговска организация, а също така да се излезе с общ документ след срещата между лидери на ЕС и китайското висше ръководство на 16 и 17 юли в Пекин.

В замяна на това Пекин е предложил да отвори своята икономика за европейски инвестиции и да ограничи забраните за цели сектори, които важат в момента.

"Китай поиска Европа да се определи на чия страна ще застане в търговската война , но получи отказ от Брюксел и Берлин", казва източник от дипломатическите среди на ЕС, участвал в преговорите.

Най-малко $1 трлн. ще струва започната от президента на САЩ Доналд Тръмп търговска война, изчисляват експерти.

Освен това 400 000 работни места ще бъдат закрити в САЩ, тревожат се синдикати. Най-тежък удар ще понесат тези индустрии, които разчитат на ниско квалифициран труд. Южните щати, но и Тексас, Калифорния и Ню Йорк също ще понесат загуби от търговската война на Тръмп.

Икономисти предупреждават, че Китай, Мексико, Канада и ЕС вече въвеждат контрамита срещу американски продукти.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел призова американския лидер Доналд Тръмп да прекрати подетата от САЩ търговска война, информират агенции.

Пред Бундестага лидерът на Германия поясни, че Тръмп трябва да обсъди намаляване на напрежението в търговията по време на посещението на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер във Вашингтон по-късно този месец.

"Струва си да се положат всички усилия в опит да се разреши този конфликт, но и двете страни трябва да направят това", призова тя.

Меркел добави, че търговският баланс между Германия и САЩ е различен от това, което администрацията на Тръмп твърди, тъй като картината е "напълно различна", когато се добавят данните от сферата на дигиталните услуги.

Канцлерът коментира, че заплахата на Вашингтон да наложи мита върху вноса на европейски автомобили има белезите на търговска война. Според нея Европа няма да спечели от влошаването на икономическите отношения със САЩ.


Източник: Гласове

 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

близнаци