Свързани новини

05.07.2018 18:17

ГЕРБ срещу Борисов: Вдигаме акциза на бездимните

Видян 2719 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Отмениха заседанието на бюджетната комисия в парламента, на което трябваше да се обсъди увеличаването на акциза на електронните цигари. То остава за другата седмица, след коалиционния съвет във вторник, научи 19' от депутати.
В сряда вечерта премиерът Бойко Борисов нареди на ГЕРБ да изтегли законопроекта за повишаване акциза върху бездимните цигари.
Управляващите се събраха в НС, за да изяснят проблема след заявката на премиера. Въпреки думата на Борисов обаче, от партията му обявиха, че няма да оттеглят спорния проектозакон.  
На брифинг шефът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов каза, че се е получило "пропукване". От думите му стана ясно, че отчита нарушената комуникация с коалиционните партньори от ОП по тази тема.
От ВМРО и Атака обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против вдигането на акциза. Само третата партия в коалицията – НФСБ, подкрепи идеята.  Само ден по–късно от ГЕРБ предизвикаха консултации с парламентарната група на ОП.
На съвместна пресконференция те обявиха, че са съгласни да преосмислят първоначалното си решение за скок на акциза. От ВМРО заявиха, че са получили уверението на ГЕРБ, че парите, които ще постъпят в бюджета от новия данък, ще бъдат разпределени за пенсии, здравеопазване и социални дейности и на практика промениха позицията си. Темата щяла да се дебатира и следващата седмица. „Продължаваме комуникацията и с премиера Борисов”, увери Цветан Цветанов.
Пропукването, за което се говори обаче не е само по линия на управляващата коалиция, но явно е и вътре в ГЕРБ. Отклонението от линията на премиера за акциза не е първият прецедент. Само преди броени дни Цветанов заяви, че Китай ни е враг и така фактически направи опит за саботаж на срещата 16+1 с участието на китайския премиер Ли Къцян, който идва в София с 500 бизнесмени, а Борисов е човекът, уредил форумът да бъде при нас, а не в Чехия тази година, като инерция след европредседателството. Всичко това прилича на вътрешнопартийна борба.
Така или иначе, България е единствената страна в ЕС, която планира да въведе акциз върху бездимите цигари, който да е с изравнена ставка с тази на конвенционалните, тютюневи изделия. Въпреки уверението на премиера Борисов, подобна практика няма в нито една страна-членка. На брифинга в НС шефката на бюджетната комисия МенТа Стоянова изненадващо заяви, че „ние може би сме полигон за експерименти", тъй като експанзията на бездимните цигари в Европа започвала от източната част на континента. Това не е вярно - има ги в 35 държави, нови влизат наесен.
Само по себе си предложението за промяна на акциза в средата на годината е в противоречие със Закона за публичните финанси. То ще донесе промяна в плановете за текущия бюджет и неговата актуализация. Междувременно, по думите на евродепутата Николай Бареков,  разходите в бюджета растат, а събираемостта на приходите пада. „Говорим за дупка от милиард и половина”, написа той на страницата си във Фейсбук.
Засега не е ясно колко и на каква основа ще бъде предполагаемото увеличение на акциза. Най-вероятно ще бъде предложено то да бъде 50% върху сегашната ставка от под 1 лв. но много под 3,59 лв. за цигарите. Първоначално управляващите говореха за допълнителни приходи в бюджета от 12-13 млн. лв. В четвъртък те назоваха 35-40 млн. лв. годишно, ако законопроектът бъде приет.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Ганка Данева 30.06.2019 14:08

    ..."Всичко е само игра, всичко е само спектакъл...". Никакво разцепление няма в коалицията им, просто изместват вниманието на хората от важните проблеми, но за това сте виновни най-много вие-журналистите. Така им лижете задниците /без извинение/, че чак се чудя от какво толкова Ви е страх. Да не си изгубите работата ли, или мижавите заплати? Те - политиците са без капка срам и морал, ами Вие защо?? Срамът и позорът е за Вас. Стигнахте дъното, копаете вече под него. Дерзайте, да видим какво ще излезе.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

дева