Свързани новини

05.07.2018 09:33

Дълбоките тайни около отровния теч в Черно море

Видян 2861 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Подводната инсталация на платформа "Галата", която добива газ от находищата "Каварна" и "Калиакра" в Черно море, е аварирала на 30 януари т.г., което е довело до изпускане на хидравлична течност в морето. Какво количество е изтеклата хидравличната течност не е ясно, тъй като различни източници съобщават за количества от еднократно изпускане на 3 л до 200 – 300 л дневно, при това за неуточнен период от време, пише Дневник. Течността е класифицирана от производителя й като "опасна". Собственик на платформата "Галата" е регистрираното в Люксембург дружество Petroceltic Resources SARL.

Какво се е случило под водата

По повод информацията за инцидента "Дневник" изпрати въпроси до трите министерства, които имат отношение към добива на газ от находище "Галата" - на околната среда и водите, на транспорта и на енергетиката. Получените отговори показаха смущаваща неинформираност и разнобой в реакциите на държавната администрация, която би трябвало да е ангажирана със случая.

От отговора на екоминистерството например става ясно, че проверка за инцидента е била назначена едва, след като "Дневник" изпрати въпроси по случая. Тя е установила, че аварията е станала на около 6 мили извън 12-милната зона на България, след като риболовен кораб, регистриран с името Tais, е навлязъл в забранения 500-метров периметър около сондажа и тръбопроводите. Тралът на кораба е разкъсал т.нар. контролна линия на дънните кранове на инсталацията за добив на газ, което е предизвикало загуба на налягане и теча на хидравлична течност. Според пресцентъра на министерството, извършило проверка 6 месеца след инцидента, "при настъпването му аварийната защитна система на платформата е преустановила подаването на хидравлична течност към сондажа и изтеклото количество е не повече от 3 л".

Подводна снимка на повредената инсталация, направена на 6 февруари т.г. - седем дни след датата на инцидента показва свободно изтичане на хидравлична течност от прекъснатия тръбопровод. Пак според същия източник към датата на заснемане изтичащото количество е било между 200 и 300 л на ден, а след 30 януари сондажите са станали напълно неуправляеми.


Кой казва истината

В отговорите на Мнистерството на околната среда и водите се съобщава още, че за аварията не е била информирана нито РИОСВ – Варна, нито Басейнова дирекция "Черноморски район". "Дружеството (Petroceltic) е уведомило Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури, Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" и "Морска администрация" - Варна, пише в официалното становище на екоминистерството.

Съвсем друго твърди обаче Министерството на транспорта, в чиято структура е и "Морска администрация". В официално писмо, пак в отговор на зададени въпроси, оттам отричат тя да е получавала сигнал за инцидента. "Такъв не е подаван и в Главна дирекция "Аварийно-спасителна дейност", гласи официалният отговор.

Така объркването за това кой точно е бил информиран за аварията в газовото находище "Галата" и кой не става трагикомично.

Кой пази платформата

До август 2016 г. платформа "Галата", разположена на 12 мили от морския бряг, и подводната инфраструктура за добив на газ са били охранявани от кораба "Ентърпрайз", собственост на компанията "Бон марин интернешънъл". На 2 ноември 2016 г. договорът е бил прекратен.

Според Александър Атанасов, който е бил капитан на "Ентърпрайз" в продължение на 4 години, за този период са били предотвратени около 20 потенциални инцидента. "Задачата ни беше да не допускаме плавателни съдове в зоната за добив на газ, каза той. При установяването на явни намерения за навлизане в нея корабите бяха предупреждавани за забраната и съответно отклонявани."

Според информацията, предоставена от Министерството на енергетиката, по повод на аварията от 30 януари т.г. в момента Petroceltik има нов договор за обслужване на газовата си платформа с друг сервизен катер, чието име и собственик не са упоменати. Той обаче бил позициониран в пристанище Варна и се придвижвал към платформата и зоната за добив на газ само при сигнал. Проверка на "Дневник" показа, че разстоянието от 18 морски мили дотам може да бъде преодоляно за не по-малко от час и половина след подаване на евентуален сигнал за опасност, и то само при нормална морска обстановка.

Пак според енергийното министерство "инфраструктурата и съоръженията и на двата обекта са в много добро състояние". За тази констатация оттам се позовават на резултат от проверка, извършена преди две години - през юли 2016 г. От министерството твърдят също, че "добивната платформа е оборудвана с навигационно осветление, камери за 24-часово видеонаблюдение (на палубите на самата платформа - бел. ред.), навигационна и сигнална уредба с цел предотвратяване приближаването до нея на плавателни съдове".

Въпреки това на 30 януари т.г. риболовният кораб Tais все пак е навлязъл безпрепятствено в зоната, забранена за плаван,е и е прекъснал с трала си хидравличната система на газовото находище "Калиакра".


Какво е изтекло в морето

Според официалната информация на екоминистерството хидравличната течност, използвана в инсталацията на Petroceltic, е Transaqua HT2. Съгласно информационния лист на нейния производител "препаратът" не бил опасен за водни организми.

Проверката в документацията за характеристиките на течността обаче показва друго. Тя е достъпна онлайн и в нея е записано, че Transaqua HT2 е класифициран като опасен препарат, че е токсичен при поглъщане, че се разтваря във вода и може да причини увреждане на очите, бъбреците и централната нервна система.

Освен това в т.нар. информационен лист пише още, че хидравличната течност от този вид не трябва да попада във водни пътища, канализацията или почвата, а ако това се случи, незабавно трябва да бъдат уведомени службите за предотвратяване на екологични замърсявания. Нещо, което от Petroceltic очевидно не са направили, при положение че РИОСВ – Варна, не е била информирана за инцидента от 30 януари т.г., а екоминистерството научи за него 6 месеца по-късно.

Според онлайн изданието Offshore, специализирано в сферата на добива на нефт и


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

овен

Ден бърз и активен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Ден бърз и активен. Определено ще ви е интересно и