Свързани новини

04.07.2018 18:00

КС не дава да спорим с КЕВР

Видян 2962 пъти | Коментари 2
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Гражданите нямат право да оспорват цените на тока, парното и газа, постановиха магистратите. Конституционният съд (КС) е отхвърлил искането на омбудсмана Мая Манолова да бъде отменен текст от Закона за енергетиката, който не допуска гpaждaнитe дa oбжaлвaт peшeниятa на KEBP за определяне на цените на енергоносителите. От Темида заявиха, че право на оспорване на тези решения имaт caмo лицeнзиpaнитe eнepгийни пpeдпpиятия. Иначе казано, това означава, че дружествата не са възпрепятствани едностранно да налагат всевъзможни увеличения, колкото и когато си поискат. Така на практика съдът легализира монопола на енергийния пазар. Страната ни, която е членка на ЕС обезличава правата на потребителите, докато от ЕК  разработват многобройни стратегии за засилване на същте тези права.


Припомняме, че КЕВР реши цената на топлинната енергия да нарасне средно със 7,33%, а тази на електричеството да се покачи средно с 2,03%. Предстои и поскъпване на цената за водата. Новите цени са резултат на искане от страна на енергийните дружества, които настояха за покачване. След решението на съда, те са с развързани ръце за нови подобни инициативи. Междувременно бизнесът прогнозира скок до 30% за домакинствата, ако цената на електроенергията, която купуват на свободния пазар, продължава да расте.


Решението на КС е взетo с 10 на 2 гласа. Като в малцинство са останали докладчикът по делото Филип Димитров и Георги Ангелов.


Въпреки че именно потребителите заплащат крайната цена според магистратите те формално не са зсегнати  от решенията на КЕВР. „Пpaвaтa и интepecитe, ĸoитo тo би мoглo дa зaceгнe пpяĸo, ca eдинcтвeнo тeзи нa индивидyaлнo oпpeдeлeнитe лицeнзиpaни eнepгийни пpeдпpиятия, ĸoитo иcĸaт yтвъpждaвaнe нa нoви цeни или измeнeния нa дeйcтвaщи", заяви един от гласувалите. Кoнcтитyциoнните cъдии са на мнение, че постановленията на регулатора, с които се определят пределни цени на тока, парното и газа по искане на енергийните предприятия, са индивидуални административни актове. Така потребителите не се явяват техни адресати и следователно нямат право да ги оспорят пред съда.


Всички мотиви на КС засега не са известни и са обулени в мистерия, тъй като самото решение не е публикувано.


Днес като първа точка от дневния си ред парламентът ще разгледа внесения от ПГ на БСП проект на решение за предсрочно прекратяване пълномощията на Иван Иванов като член и председател на КЕВР.


Миналата седмица социалистите го атакуваха с искане за оставка и пращане на прокурор. Мотивът на опозицията е в отказа на Иванов да изпълни задълженията на КЕВР, добавени в закона с промените, които се направиха заради казуса с ЧЕЗ. Опозицията припомни, че неспазването на законите води до наказатела отговорност. „Независим е от закона и зависим от икономико-политически интереси", аргументира се лидерът на БСП Корнелия Нинова.


С отказа си да следва буквата на закона, КЕВР отново застана на страната на енергийните дружества, пренебрегвайки националните интереси и тези на потребителите. Монополистите пък застанаха зад него с декларации.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 30.06.2019 14:08

    КЕВР е независим, колкото и съдебната ни система, а и медиите. Всички се борят за запазване на статуквото.

  • 001 Чичо Пей 30.06.2019 14:08

    Дръж народа у мъгла - да му стане ясно! Ето с това се занимава безплатното вествиче, предплатено с рублички.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

близнаци

Днес може да се чувствате раздвоени между различни интереси и задачи

Днес може да се чувствате раздвоени между различни