Свързани новини

04.07.2018 10:03

Мъж понесе кръст из София

Видян 2711 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна




Мъж с дървен кръст на рамо върви по улиците на София. Името му е Вихрен Михайлов, а целта – да подкрепи Николай Колев-Босия, който гладува повече от 20 дни. Стачката на дисидента е срещу корупцията в Министерството на транспорта, където възстановиха на работа хора, уволнени за продажба на фалшиви шофьорски книжки, пише Площад Славейков.

 Вихрен Михайлов е преподавател в частното училище Рьорих, работи с деца с увреждания.

Вихрен вярва в каузата на Босия и иска тя да бъде чута. Мъжът сподели, че излиза за втори ден с кръста. Решил се е на тази Голгота, защото залогът за борбата на Николай Колев е неговият живот – „животът на един доблестен човек“.

    „След като са изчерпани всички други наужким предоставени възможности от институциите човек да указва своята гражданска активност, последният акт е да дадеш – като бачо Кольо Босия – живота си за залог, за да се създадат някакви условия, някога може би хората да се замислят, че има каузи, има ценности, че животът не е само функция на интереси и на личностен келепир. Защото Кольо не се бунтува, не стачкува за заплати, както полицаите, нито за облекчения, както таксиметраджиите… всеки протестира за лични привилегии, облаги, облекчения. А Кольо Босия застава зад обща кауза – защото всички нас ни газят по улиците“, обясни Михайлов.

Съпроводихме донякъде Вихрен Михайлов по пътя му с кръста по улиците, пише Площад Славейков. Подобна гледка е присъща за средища като Йерусалим, мнозина силно религиозни люде искат да изпитат болките, преживени от Исус към Голгота. У нас обаче вярата в Господ е интимно преживяване, липсват по-екстремни демонстрации на религиозна принадлежност. Затова е необичайна липсата на интерес към Голготата на Вихрен. Минувачите, които срещаха днес мъжа с кръста, не задържаха вниманието си на неговия „поход“ повече от секунда-две, не се изненадаха, не се спряха да го попитат защо е понесъл този символ на страданието.

Малцина подкрепят и стачката на Николай Колев-Босия, не повече от десетина души са до него сутрин край служебния вход на парламента. Босия гладува, за да бъде приет от представител на Народното събрание, на когото да предостави доказателства за „възстановяването на схемата за продажба на шофьорски книжки от служителите на изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ при МТИТС“:

    „Всички служители и ръководството на Агенцията, които бяха задържани и обвинени под натиска на някои европейски държави-членки на ЕС, бяха тихомълком освободени и възстановени на работа – казва Босия в декларация, изпратена до президента и до гражданите на България на 12 юни. – По този начин схемата за продажба на шофьорски книжки беше възстановена и ежедневно се продават десетки книжки на неграмотни и неумели български граждани и дори на ислямисти, които отиват в богатите европейски държави и са потенциални терористи.“

На дървения си кръст Вихрен Михайлов е написал две думи: „Истина“ – „защото истината вече се знае в детайли“, и „Отговорност“ – „защото, след като всички знаят истината, никой не поема с дела отговорността“.


Снимка: Площад Славейков


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

рак

Днес ще е малко по-нервен ден от вчера

Днес ще е малко по-нервен ден от вчера, но пък ще