Свързани новини

04.07.2018 09:53

Радев: България не забеляза новия военен съюз в ЕС

Видян 2107 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Точно по времето на нашето председателство, без наше участие, бе сформирана нова група за военна интервенция, която включва само девет държави. Редно беше България да постави въпроса каква е истинската цел на тази нова група, какви са критериите за покана да членуваш в нея. На какъв принцип бяха отправени покани към избрани държави.“


Това заяви президентът Румен Радев в речта си пред конференцията „Българското председателство на Съвета на ЕС - време за равносметка“. Тя бе организирана от фондация „Фридрих Еберт“ и Института за икономика и международни отношения, предаде Епицентър.


Епицентър.бг припомня, че в групата от девет държави влизат Франция, Германия, Белгия, Дания, Холандия, Естония, Португалия, Испания и Великобритания.


Създаването на Инициативата за европейска намеса (ИЕН) бе обявено официално на 26 юни, но първи за нея съобщи френският президент Макрон още през есента на миналата година в речта си пред Сорбоната.


Преди края на юни Италия също бе дала съгласието си да участва в групата, но новото правителство на страната поиска време, за да проучи вариантите. Целта на новия военен съюз е да се реагира на кризи в близост до границите на Европа без НАТО или САЩ. Идеята на Макрон е също така Великобритания да остане ангажирана с европейската отбрана и след Брекзит. По думите на френския военен министър сътрудничеството е „между страни с политическа воля и военен капацитет за намеса при необходимост“.


Президентът Радев днес обърна внимание на нон-пейпъра, с който се създава Инициативата: „Ще кажете, да, но това е група за интервенция извън рамките на Европейския съюз, в кризисни точки извън Съюза, нова коалиция на желаещите. Не е така. Ако прочетем внимателно нон-пейпъра на тази нова инициатива, ще видим, че тя се развива изцяло извън рамките на общата политика за сигурност и отбрана на Европейския съюз. Става въпрос за много по-дълбоки неща, за формиране на нова европейска стратегическа култура, за обмен на разузнавателна информация в тази нова рамка, за стратегически анализи и планирания в тази нова рамка, за обмен на директиви и доктрини пак в тази рамка и за съвместна подготовка вътре в нея.“


Според държавния ни глава редно е било България да "постави въпросът как това ще се отрази на НАТО, на ПЕСКО и най-вече на държавите, които остават извън тази група.“


Критиката на Румен Радев във връзка с новата военна инициатива беше свързана с това, че сигурността и отбраната бе сред обявените от България приоритети.


Според президента САЩ и Европа дадоха ясен сигнал, че системата на европейската отбрана е изправена пред нов повратен момент: „Дори редица европейски лидери си позволиха да направят недопустими до вчера резки изявления, че Европа не може да разчита повече на други и трябва да поеме сигурността в собствените си ръце“.


По думите на Румен Радев България не е отчела тези декларации и е оставила въпроса за европейската сигурност да се решава извън нея и в по-тесен формат, което помага за развитието на центробежни сили в Европа. „България в това отношение мога да кажа, че сама стесни своя хоризонт и не видя какво се случва на запад от Западните Балкани“, заключи Радев.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!