Свързани новини

03.07.2018 16:07

Радев: Не защитихме българския интерес в договора с Македония

Видян 2637 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Президентът Румен Радев разкитикува пасивната позиция на българското правителство по отношение новото име на Македония - Северна Македония.



Преди да сключи договора Македония, България трябваше да отчете отнешенията между Скопие и Атина и да прогнозира, че между тези две страни също ще се сключи договор.

Радев направи сравнения между двата договора - нашият с Македония подлежи на денонсиране, което допуска възможността за обратимост на процесите, а на Македония с Гърция е безсрочен и не търпи промяна. "Гърция реши проблемите със своята идентичност, история и език на високо политическо ниво, заложени в договора, с безкомпромисни срокове и условия. В нашия договор ние оставихме тези проблеми да се решават от комисията, която има само правомощия в областта на историята, без да може да адресира политически процеси", подчертава Радев.

"Трябва да отдадем дължимото на премиера на Република Македония Зоран Заев, от когото реално започнаха новите положителни процеси.  България правилно оцени този нов момент и отговори на това желание за загърбване на езика на омразата, на противопоставянето, за отвореност към интеграционните процеси. Но и България побърза да сключи така дългоочаквания Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество. Според мен трябваше да се направи една преценка на състоянието на тези отношения към наши дни, преценка за това, че рано или късно между Република Македония и Гърция в този нов дух на отношения ще се сключи също договор и да се потърси анализ какви биха били параметрите на този договор, отчитайки проблемите между двете държави".

Това бе анализът на държавния глава пред пред конференцията „Българското председателство на Съвета на ЕС - време за равносметка“. Тя бе организирана от фондация „Фридрих Еберт“ и Института за икономика и международни отношения.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Борисов умря 30.06.2019 14:08

    Договора с Македония е като декларация за евтаназия. Прост човек като Борисов не е годен и за слива.

RSS

Най-нови

МБАЛ Д-р Атанас Дафовски в Кърджали

Родилка почина след спешно секцио в болницата в Кърджали

33-годишна родилка е починала тази сутрин ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

близнаци

Добър момент да откриете нужната ви информация

Добър момент да откриете нужната ви информация. Ще