Свързани новини

03.07.2018 10:12

Германия създава центрове за мигранти, Зеехофер остава министър

Видян 1192 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Министърът на вътрешните работи и лидер на баварския Християн-социален съюз (ХСС) обяви тази вечер, че е постигнал в преговорите с канцлера Ангела Меркел споразумение в спора за политиката към мигрантите. Малко след това от Християндемократическия съюз (ХДС) обявиха, че новата политика е да се спират на границата чужденци, влезли в ЕС в друга държава, регистрирани там и подали молба за убежище на тяхна територия, пише Дневник.


Засега изглежда, че мярката ще действа не на всички граници, а само на германско-австрийската, т.е. външната баварска граница. Така Меркел избягва практическото затваряне на всички, включително въздушните, граници на страната, което би ликвидирало европейската система за приемане на мигрантите в ЕС, отсяването на имащите право на защита и движението им между страните от съюза.


Оставам министър на вътрешните работи, а между двете консервативни партии има устойчиво споразумение за спиране на нелегалната имиграция на границата ни с Австрия, добави Хорст Зеехофер. След краткото изявление той остави на генералните секретари на ХСС и ХДС да представят подробностите.


Меркел разкри малко от постигнатото като заяви, че е постигнат "наистина добър компромис" и съгласно него в Германия ще бъдат изградени специални центрове за мигранти. Това е част от настояването на ХСС - на такива места да бъдат настанявани чужденците за периода на разглеждане на молбите им и получилите отказ да бъдат връщани в държавите, от които са влезли


Още преди тези подробности коментарите са по-скоро сдържани до скептични с акцент, че кризата едва ли е преодоляна, защото става дума за концептуален сблъсък мегду "популизма на едностранните действия, от една страна, и търсенето на общи европейски действия на всички страни членки на ЕС, от друга". Освен това в Германия е много често цитирана версията, че става дума и за много тежък личен конфликт Меркел-Зеехофер.


След като министърът заплаши, че след 72 часа ще подаде оставка и от поста, и като ръководител на ХСС, депутати от двете консервативни партии призоваха него и канцлера да намерят компромис. Това стана на съвместно заседание на парламентарните групи на ХСС и ХДС.


Срещата на министъра и канцлера в централата на ХДС започна вечерта малко преди 18 часа местно време и продължи близо 4 часа.


След нея Меркел за пореден път изглежда отслабена, но и ХСС още пред исрещата ясно заяви, че не желае заради спора да свали правителството. Компромисът изглежда изгоден преди всичко на баварската партия, на която през октомври предстоят избори в провинцията.


В този конфликт няма ясен победител, но макар да отстъпи политическа територия, Меркел даде на ХСС да разбере, че има алтернатива, ако баварците се оттеглят и това е партията на Зелените. Това е пределът на натиск от ХСС и той им беше демонстриран по безспорен начин.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

скорпион