Свързани новини

03.07.2018 10:01

Зеехофер: Меркел е канцлер само благодарение на мен

Видян 1496 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Вътрешният министър на Германия Хорст Зеехофер разкритикува остро канцлера Ангела Меркел в интервю преди кризисната среща тази вечер в спора за миграционната политика на страната. Зеехофер коментира в интервю за в. "Зюддойче цайтунг", че той е поставен пред "немислима" ситуация. Той настоя, че "няма да се оставя да бъда уволнен от канцлер, който е канцлер само и единствено заради мен", пише Сега.


Вътрешният министър допълни, че "не може да се огъне", когато става въпрос за имиграцията, след като неговият по-строг план за предоставяне на убежище беше отхвърлен в полза на споразумението на Европейския съюз за миграцията, което беше подкрепено от Меркел. Зеехофер също така иска да не допуска някои категории мигранти, които вече са кандидатствали за статут на бежанец в друга страна от ЕС.


Зеехофер пристигна днес в Берлин, след като предложи да подаде оставка по време на заседание на неговия Християнсоциален съюз (ХСС) снощи. Той и други лидери на ХСС се срещат с ръководството на Християндемократическия съюз на Меркел. Двете партии са съюзници. Меркел и Зеехофер са в конфликт заради плана на последния да бъдат връщани някои мигранти на границите на Германия. Меркел отхвърля идеята, настоявайки за общоевропейско решение.


В момента в централата на Християндемократическия съюз в Берлин се провежда лидерска среща на Меркел, Зеехофер и лидера на социалдемократите Андреа Налес, на която трябва да стане ясно дали Зеехофер ще подаде оставка, както заплаши, и така ще предизвика правителствена криза, предаде БНР.


Заместник-председателят на ХДС Юлия Кльокнер обаче е с положителни очаквания: "Всички искаме едно и също. Да намерим прагматично решение по мигрантските въпроси и да запазим единството в Европа. Имаме национални изисквания, но и общ европейски интерес. Мисля, че сме по-близо, а не по-далеч от споразумение. Трябва да намерим решение. Оптимистка съм".


Водещи фигури в ХДС и в ХСС, като бившия финансов министър Волфганг Шойбле и баварският премиер Маркус Зьодер, призоваха за постигане на компромис.


"Това, което се случва е ирационално. Изходът от кризата е оставка на Зеехофер. Само така той ще може да напусне достойно политическата сцена, но не мога да изключа Зеехофер да повлече със себе си и Меркел, защото е в позицията да постави условието. Ако искате да запазим единството на блока ХДС-ХСС трябва и двамата да си тръгнем", коментира пза БНР професор Карл-Рудолф Корте, политолог от университета в Дуисбург: .



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

риби