Свързани новини

02.07.2018 11:03

Ледът на Антарктика се топи твърде бързо

Видян 1537 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Ледът на Антарктика се топи с невиждана скорост, което може да доведе до критично високи морски нива. Докато в САЩ отричат причината за покачване на морското равнище да е глобалното затопляне, две независими проучвания показват, че ако тази тенденция продължи, много градове ще са под вода по-скоро от очакваното, пише Капитал.


Ледената покривка в Южното полукълбо се топи три пъти повече в последните пет години. Повече от 200 млрд. тона лед се изливат в морето всяка година, което покачва нивото му с половин милиметър. Сателитни данни показват, че докато през 2012 г. увеличението на водното равнище е 0.2 мм, днес то достига 0.6 мм за година.


"Скоростта започва да се увеличава около 2012 г.", казва в интервю за Washington Post един от учените, изучавали данните, Бета Ксато. Той разделя разглеждания период на две и обяснява, че разликата между 1997-2002 г. и 2012-2017 г. е 5 пъти.


Какво сочат данните


Разрушителните ефекти от глобалното затопляне ще се усетят по-рано от очакваното. Екип от над 80 учени предупреждават за "изненадващо" бързата скорост на топенето на ледовете в нов доклад, публикуван в сп. Nature. Светът разполага с не повече от десетилетие да намали изхвърлените вредни емисии в атмосферата, за да предотврати част от най-лошите прогнози.


Професор Андрю Шепърд, учен от университета в Лийдс, ръководи проекта за проучване състоянието на ледената покривка Imbie, който през 2012 г. публикува първия си доклад. Докато тогава Антарктика губи ледовете си с около 76 млрд. тона на година, днес загубата се е увеличила рязко – до 219 млрд. тона.


Макар учените да не могат да обяснят кога започва топенето на ледовете, защото данни се събират от 90-те години на XX век, днес Южното полукълбо се наблюдава от сателити. Технологията измерва разликата във височината на глетчерите и скоростта, с която се движат към океана, а някои от сателитите дори измерват тежестта на глетчерите чрез гравитационната им сила.


От 1992 г. досега почти 2.7 трлн. тона лед от Антарктика са се разтопили, което е увеличило нивото на световния океан с над 7.5 мм. "Със сигурност можем да кажем, че е твърде топло за Антарктика днес", казва професор Шепърд за BBC. Екипът наблюдава затопляне от 5 градуса, на което ледът реагира. Макар в глобален мащаб нивото на океаните да се покачва с около 3 мм на година, проучването доказва сериозното участие на Антарктика.


"Тройното увеличение превръща Антарктика в един от най-големите виновници за покачването на морското ниво", казва още Шепърд, обяснявайки, че южните ледове са изместили Гренландия от лидерската позиция в класацията за най-много топяща се ледена повърхност.


Данните сочат, че най-големи количества лед се губят в западната част, където топли течения достигат до глетчерите и ги топят. Там през последните 25 години загубата се увеличава от 53 млрд. тона годишно до 159 млрд. тона. Полуостровът на Антарктида, който е насочен към Южна Америка, увеличава загубите си с 26 млрд. тона годишно.


Източната част на континента няма изложение към океана, което обяснява и натрупването на малка маса лед. С времето повърхността там се е увеличава средно с 5 млрд. тона годишно, но учените от Imbie са категорични, че положителните резултати за източната част не могат да балансират загубите на запад и на полуострова.


Доктор Пипа Уайтхаус от Университета Дърхам предупреждава, че топенето на ледовете на Антарктика няма да повлияе само на крайморските градове, но ще се увеличи броя на големите бури и наводнения.


Реакция навреме


Друго наскоро публикувано проучване, отново в Nature, предвижда, че освен ако не се вземат незабавни мерки, нивото на световния океан ще нарасне с 1 метър до 2070 г., а приносът на топящия се лед ще е с 25 см. Очакванията са за евентуалното изчезване на цялата ледена покривка на южния континент, което ще доведе до покачване на световните води с цели 3.5 метра.


В проучването учените приемат два възможни сценария – ако правителствата започнат активна борба с глобалното затопляне до 5 години и ако нищо не се промени, а резултатът зависи от навременни регулации и промяната на климата.


"Някои от промените на Антарктика, като например загубата на ледената покривка, са необратими, но все още има процеси, на които да попречим или обърнем", казва съиздателят на проучването професор Мартин Сийгърт от Института "Грантъм" за Guardian. Сийгърт добавя, че водата около южния континент е "мивка за въглерода" и ресурсът на Антарктика може да се използва разумно.


Пред Washington Post колегата му и съиздател на проучването Роб де Конто от Масачузетския университет в Амхерст добавя, че съществува и друга алтернатива: Антарктика да започне да се топи още по-бързо, а справянето с този проблем "няма да е по силите ни".


Източник: Капитал



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

стрелец

Последвайте интуицията си

Ако днес почувствате необходимост да се оттеглите и