Свързани новини

02.07.2018 09:57

Само 22% искат евро

Видян 1212 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Мнозинството българи са против замяната на националната валута – българския лев – с еврото,  сочат данни от проучване на Институт Отворено общество.


42% от анкетираните подкрепят евентуалното членство на България в Еврозоната, несъгласни с членството са 24% от запитаните, а без мнение или отговор са 33%.


В същото време близо половината - 45% от анкетираните, които заявяват, че подкрепят членството на България в Еврозоната, изразяват несъгласие с това левът да бъде заменен с евро. На въпрос дали подкрепят замяната на българския лев с еврото само 22% от всички анкетирани  дават положителен отговор. Повече от половината: 56% заявяват, че са против, а без мнение по въпроса са 21% от анкетираните.


„Част от гражданите вероятно не си дават сметка, че членството в Еврозоната е свързано със заменя на лева с еврото и са склонни на абстрактно ниво да одобрят всичко „европейско“, но не приемат практическото му приложение в страната“, казва Марин Лесенски, програмен директор в Института.


Най-положително отношение към евентуалната смяна на валитата са са привържениците на ГЕРБ. Но и при тях се забелязва раздление по въпроса.42% заявяват подкрепа за подобна замяна, 45% са против, а 13% не могат да преценят. Сред привържениците на останалите основни политически сили в страната противниците на въвеждането на еврото са ясно очертано мнозинство. Сред привържениците на БСП едва 12% заявяват подкрепа за замяна на лева с еврото, 61% са против, а 28% не могат да преценят.



Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

риби