Свързани новини

01.07.2018 08:07

Борис Джонсън хвърля оставка?

Видян 1899 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Лидерите на ЕС намекнаха за компомис по Брекзит, ако британският премиер Тереза Мей съумее да се изправи срещу евроскептиците и да изглади противоречията в кабинета си. Следващата седмица Тереза Мей ще проведе заседание на кабинета в лятната резиденция Чекърс, на което трябва да бъдат взети важните решения към какъв точно Брекзит ще се стремят британците. Става дума за Бялата книга. Съществуват обаче притеснения, че всеки един намек за промяна на позициите може да бъде достатъчен, за да предизвика оставка в кабинета - включително и тази на външния министър Борис Джонсън, хвърляйщи администрацията в по-дълбока криза.


 Мей ще се опита да убеди министрите да приемат Бяла книга, която ангажира Обединеното кралство да се придържа към митническия съюз и единния пазар на стоки, като намали риска от "твърд Брекзит".


Но министър каза пред Файненшъл таймс, че това може да предизвика бунт в кабинета, като добави: "Можем да търсим нов външен министър след две седмици". Съюзниците на Джонсън продължават да настояват, че той няма намерение да подаде оставка и вместо това "ще се бори да задържи г-жа Май на изборния манифест на Консервативната партия, за да освободи Великобритания от единния пазар и митнически съюз", съобщава FT.


Междувременно ЕС-27, състоящ се от всички членове на блока, без Обединеното кралство обещава да подобри своето предложение за Великобритания, ако Mей омекоти позицията си, включително опозицията срещу ролята на Съда на Европейския съюз в бъдещата търговска сделка.


Европейските лидерите призоваха Мей да ускори процеса, тъй като 29 март 2019 г. - денят, в който служителите на Обединеното кралство напускат ЕС - се приближава. Самият председателят на ЕС Жан-Клод Юнкер спомена, че Европа не може да преговаря с разединен британски кабинет.


Министър-председателят на Холандия Марк Рюте заяви: "Времето става все по-кратко и по-кратко, за да се постигне споразумение.Нямаме време". Главният европейски преговарящ Мишел Барние не можа да каже нещо ново, като спомена, че е постигнат напредък, но остават сериозните различия, най-вече по ирландската граница. Той отбеляза, че Брюксел е за амбициозно партьорство с Лондон след Брекзит, но при зачитане на ценностите и принципите на ЕС както и „червените линии“ пред британското правителство.


По време на срещата Мей разкритикува отказа на ЕС да предава данни за борбата с престъпността с Великобритания, след като тя стане "трета страна" през март, настоявайки лидерите да преодолеят различията и да помислят за сигурността в Европа, преди да изключат Великобритания от отбранителните структури.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

близнаци