Свързани новини

25.06.2018 09:27

US митата за немски коли удрят нашия ръст

Видян 1804 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Обещаните от президента на САЩ Доналд Тръмп през уикенда „20 – 25%” мита за внос на немски и други европейски автомобили в Щатите силно ще ударят българската икономика и нейния крехък растеж. Един от основните му двигатели е производството на авточасти за немски и европейски концерни, което миналата година даде 4% от БВП – около 4 млрд.лв. Това се равнява на повече от половината от всичко, което произвежда втората по сила област на България – Пловдивска или повече от цялата продукция на нейния център, който се обявява и за „новото индустриално сърце на България”, колкото и това да е смехотворно на фона на 40% от БВП, давани от София. Още по-неприятното е, че хиляди квалифицирани специалисти ще останат без добре платена работа, а извън столицата ще им бъде много трудно да намерят алтернатива за трудова реализация, което означава миграция или към милионния град, или към чужбина.


Тръмп вече атакува немската и европейската автоиндустрия с въведените от 1 юни мита върху вноса на алуминий от ЕС. Той се потребява основно за автозаводите на компании от Европа в САЩ, които на практика ще станат нерентабилни. Това накара ЕС да въведе свои санкции срещу САЩ, което сега Тръмп използва, за да оправдае отдавна очаквания удар по европейската автоиндустрия. Който може да се окаже много по-силен за нея от глобите от десетки милиарди долари, които САЩ вече наложи още при предишната администрация на Фолксваген и други немски мегапроизводители заради недекларирано точно ниво на вредните емисии, за което обаче не обръща внимание на собствените си все по-трудно продаваеми автомобили.


Само напомняме, че концерните Фолксваген и Рено са най-големите в света, освен че са гръбнакът на цялата икономика на ЕС и на еврозоната, оттам – на единната валута – еврото. Тя пък е главният вносител на български стоки. От всякакъв вид и характел. Така е ударена и цялата ни крехка икономика.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

риби

Ще се наложи да се занимаете и с не толкова приятни дейности

Ще се наложи да се занимаете и с не толкова приятни