Свързани новини

24.06.2018 22:40

Борисов се кае: Пускахме мигрантите

Видян 2813 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Премиерът Бойко Борисов за първи път призна, че България е пропускала съзнателно мигранти за Западна Европа. Това стана в Брюксел след срещата на лидери на страни-членки на ЕС във връзка с мигрантската криза.


"Нека да бъдем честни - ние, Гърция, Италия, пропускахме мигранти и не си спазвахме ангажиментите. Над 60 000 мигранти са минали само пред границата на България", призна изненаващо българският министър-председател пред медии в Брюксел, предаде Епицентър.


Борисов разказа, че по време на първата бежанска вълна телевизиите показвали "удавените в моретата деца" и Меркел от съжаление казала "Давайте да ги приемаме".


"Ако Меркел не беше казала "Елате", те щяха да са в България", над 60 000! Тогава релокацията беше в наша полза. Ние наводнихме тези държави. Релокацията я мислехме, за да не останат тези мигранти в България. Сега, ако искат да ни ги върнат, няма да ги приемем! Не съм съгласен! Затова искаме затваряне на границите на ЕС и изнесени центрове", коментира Борисов позицията на България, която защотил на срещата на върха.


"За Албания въобще не е говорено. Аз защитих Западните Балкани, като говорих за Европа, а не само за държавите-членки", продължи Бойко Борисов.


"България показа как трябва да бъде решен въпросът, не само на думи. Ето графиките, това са техните отчети. Всички казват "Браво, справихте се"“, каза още той.


Борисов подчерта, че евролидерите започнали срещата с хвалби за него и България.


"На 4 юли ще сме заедно България, Гърция и Румъния в Солун. В общи линии няма този натиск, който беше 2015 година. Тук искам да кажа с цялото си уважение към нашата опозиция - не е коректно така да се говори. Когато говорихме за релокацията тогава, нека си спомнят 2014, 2015, 2016 г. какво е било - 40 000 души влизаха тук. Ние бяхме от страната на искащите релокация. Изведнъж вътрешният кръг се загради и дойдат няколко милиона в България, Гърция, Италия. Ние бяхме тези, които казахме, че ще скъсаме мрежите, ако Европа не ги приеме", каза още премиерът.


"Вместо да се каже "Браво!" на българското правителство - 100 човека са минали през България за миналата година, опозицията критикува. Всички започваха с "Браво на Бойко и неговото правителство". Да не плашат толкова хората. Тогава релокацията беше в наша полза, за да могат да ги вземат в Европа", поясни Борисов.


"Това г-жа Меркел като двустранно споразумение може да го поиска, когато външните граници са на 100% затворени. Ако образно казано на България трябват още 100-200 млн., осигуряват се. Не ни достигат кораби - ето ви кораби, не ни достигат хора - идват французи, испанци, за това говори Ангела, не да ни върнат 60 хиляди. Няма да се съглася! Първо да се направят затвори. Представете си ни нас сега с тези мигранти в Австрия и Германия. Затова говорихме тогава за релокацията, за да не останат при нас", сподели още за срещата днес Бойко Борисов.


"Проблемът е, че водата под брюкселските мостове тече по-бавно. Разбрахме се с президента Макрон, люксембургският премиер, сега искат пак във Варна да дойдат. Ще продължим да работим за общото европейско отношение. Той (Макрон - б.ред.) абсолютно ме подкрепи за изнесените центрове. Много реална е идеата, ти го направи и видяхме как става – имаш споразумение с Турция, имаш изнесен център и ето резултата", похвали се Борисов.


Според него, трябва да се търси вариант как да се спре миграцията към Заподна Европа. „В тези центрове хората да знаят, че там няма да бъдат посрещнати така, както те си представят", сподели Борисов.


Премиерът коментира и темата за майките на децата с увреждания, молекулите и скъпите лекарства и атаките от Корнелия Нинова: "Изобщо това, което казва, че съм стъпкал парламентарната демокрация е пълна лъжа. В кабинета телевизорът ми работи, но без звук. И виждам пресконференция на БСП. В същото време като отида в парламента – защо съм отишъл, като не отида - защо не съм отишъл. Аз съм кавалер, не е честно така. Нека оставим дамите да разкажат от тяхна гледна точка. Обичам коректните отношения. Сега чакам всеки ден да ми дадат решение за майките с децата. Нека да стане готова сметката, те още се карат кой на кого и как. Защо непрекъснато трябва всеки ден да издевателстваме? Прави се политика с нещастието на хората, обещал съм - ще го направя. Казал съм "Да ми се махнат от главата", а го казах на Бисер, не е честно. Гръмнали гръцките медии, че съм купил остров в Гърция! Лъжа след лъжа!".


Снимка: БГНЕС



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Мъж загина при трудова злополука в Симитли

Мъж загина при трудова злополука в Симитли

Мъж загина при трудова злополука в ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

рак

Интуицията ви ще бъде особено силна днес

Интуицията ви ще бъде особено силна днес, което ще ви