Свързани новини

22.06.2018 11:47

750 бона за инвалиди взе майката на пловдивския кмет

Видян 9245 пъти | Коментари 0
Гласували 3 рейтинг: 4.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Над половин милион лева са минали през семейството на кмета на Пловдив Иван Тотев (ГЕРБ), сочи проверка на Фрогнюз. Кабинетът Борисов-2 осигури лакоми обществени поръчки за Роза Тотева, която е майка на градоначалника. Нейната фирма Плутон 1 се възползва от ниша в закона за обществените поръчки, а именно обявяването на специални търгове за предприятия на хора с увреждания. 


Пролуката, която използват сем. Тотеви е в предвидените  изключения, записани в чл. 12 от специализирания закон. Според текста кооперации на хора с увреждания, чиято основна цел е „социалното и професионалното интегриране на хората в неравностойно положение” се ползват с предимство при възлагане на поръчки .


За участие в конкурси е необходимо единствено включването в регистъра на специализираните предприятия и кооперации на и за хора с увреждания.


 Приемането на този иначе справедлив член през 2014г. доведе до бум на регистрацията на фирми на хора с увреждания. Една от стотиците такива е именно компанията Плутон 1, чиито едноличен собственик е г-жа Роза Тотева.


По време на втория мандат на Борисов  фирмата й е спечелила цели осем поръчки. Общата стойност на търговете, които Плутон 1 като единствен изпълнител или част от консорциум е взела 443 764 лв. без ДДС. След начисление на данъка излиза, че сумата е точно 532 516 лв.


Последният възложител на поръчка спечелена от Тотева е Народното събрание. Тя е за провеждане на регионална  конференция на стойност 33 873 лв. без ДДС.


Според данни, посочени от Биволъ пък от началото на 2014 до средата на 2015 г. фирмата на Тотева е спечелила обществени поръчки на стойност 752 641 лв., без да става ясно дали те са специални за хора с увреждания или не.


Бизнесът на Тотева обаче не започва и не свършва с тези поръчки. Първия си и най-голям удар тя прави още през 1999г. с приватизирането на общежитието и Центъра за усъвършенстване на строителни кадри, на мястото на които днес се издига хотел Империал. В петък там лично премиерът проведе бизнесфорум. Държавата му налива милиони и  по други пера. Товгава регионален министър е Евгени Бакърджиев, който продава 80% от дяловете на Квалификация консулт ЕООД на вече споменатата фирма Плутон 1.


 


През 2000 г. с допълнително споразумение Тотева благополучно прибира и останалите 20% от имота.


Въпреки, че за приватизацията са заплатени 751 600 000 лв., след деноминацията на лева и преизчислението на ценните книжа по сделката се оказва, че имотът е закупен за около 350 000 лв. Става въпрос за 13 декара в близост до центъра на Пловдив, заедно с построените на терена сгради.


Модернизацията на имота и превръщането му в един от най-луксозните хотели започва след влизането на сина й Иван Тотев в политиката. Цената на реконструкцията се оценява на около 10 млн. лв., а изпълнител е  Главболгарстрой – Пловдив . Строителният гигант дори дава 1 млн. лв." заем" на една от фирмите на Тотева, като задължението към вече е изчистено.


Тотева получава парите от Главболгарстрой  малко, след като компанията получава обществена поръчка от местната управа за строеж на Колодрум, стойността на която е над 60 млн. лв. По случая бе сезирана и прокуратурата, но до съществено развитие по случая не се стигна.


Припомняме, че през 2017г. самият пловдисвки кмет Иван Тотев беше временно отстранен от поста си именно по обвинения в злоупотреба с обществена поръчка.


Тогава, вместо конкурс, той и колегите му  възложили строителството на зоокът в града с пряко договаряне, от което община Пловдив е била ощетена с близо 690 000 лева. В началото на юни т.г. спецсъдът  върна на прокуратурата обвинителния акт по въпросното дело.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

скорпион

Денят предлага възможност да се фокусирате върху вътрешната си хармония

Денят предлага възможност да се фокусирате върху