Свързани новини

20.06.2018 16:06

Ердоган може да изгуби на втория тур на изборите уикенда

Видян 2348 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Рисковият ход на Реджеп Ердоган, наричан галено от бг премиера „Тайпи”, да предизвика предсрочни президентски и парламентарни избори може да се окаже летален за неговата политическа кариера и за целия режим на партията му, която за 15 години подчини Турция на един режим, който събра всички власти. Ердоган за първи път има съперник, който събира голямо обществено доверие в лицето на кандидата на Републиканската народна партия Мухарем Индже (54 г.). Смята се, че в неделя двамата ще си поделят 80% от гласовете за президент. Според единствената независима социологическа агенция резултатът ще бъде 1:1 с по около 40 на сто за всеки от претендентите, докато дори близките до властта институти за обществено мнение дават пропорция по-близка до 50:30 процента.


Ако се стигне до втори тур на 8 юли, в случай, че на 24 юни няма избран с над 51% от гласувалите, шансовете на Индже са огромни. Освен човек от партията на основателя на турската република Ататюрк, бившият учител е с остър ум и не по-малко остър език, като не се притеснява да се шегува ехидно с действащия президент – нещо, заради което стотици депутати и журналисти вече са в затвора пред мигащия на парцали и нищо не предприемащ елит на Европа, който иначе много тачи човешките права и свободи и даже ги нарича свои евро-атлантически ценности.


На 24 юни ще има и предсрочни избори за парламент, на които основната цел на режима е да елиминира прокюрдската Демократична партия на народите на Демирташ. Все още не е ясно дали тя ще прескочи твърде високата 10-процентова бариера, което обаче не й беше проблем, въпреки целия натиск от властта, на последните два, отново предсрочни избора. Турция гласува 3 пъти за 2 години само и само Ердоган да се освободи от яростната лява опозиция.


Засега не е ясно доколко на парламентарния вот широката подкрепа за Индже ще прелее към неговата Републиканска партия и ако това стане, ще бъде ли изобщо възможно АКП на Ердоган да формира мнозинство.


Моментът е решителен не само за Турция, но и за целите Балкани, а също за Европа и дори за НАТО. Ако Ердоган спечели и въдвори своя едноличен режим, в който ще бъде президент, премиер, председател на парламента и глава на съдебната власт, това няма да е трудно време само за сънародниците му.


Победил всякаква вътрешна съпротива и възцарил се като съвременен султан, със сигурност той ще погледне по-нататък в Стратегическата дълбочина, която следва като политика и ще потърси възстановяването на империята точно век, след като тя изчезна от картата на Стария континент и Близкия Изток. Никак не беше случайно, че най-значимият му и програмен предизборен митинг беше в Босна, в центъра на Западните Балкани, на 500 км от София, на колкото е и Варна и по-близо от Силистра.


Навлизането в Сирия сега е прецедент. Но нека напомним, че член 5 от договора на НАТО действа само при външна опасност за членките, но не при конфликт между някои от тях.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

стрелец