Свързани новини

20.06.2018 15:28

Бетонират 23 антични съкровища, за да градят небостъргач в центъра

Видян 4960 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 3.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Върху гробище не се строи и това не е само урок от фъншуй. Знаем го по нашата история, събрана в едно изречение: „И след това станало още по-лошо”. Къде се кове тя – в парламент, който от близо 130 години е върху основите на ... гробище.


23 богати на археологически находки гроба от различни епохи с много монети, ценни съдове, накити от благородни метали, дори основи на римска сграда съдържа древният некропол, който набързо бива зарит на Солни пазар, за да не се пречи на строежа върху него на бъдещ небостъргач. През 2020 г. той трябва да приюти софийския хотел от веригата Мариот, офиси, луксозни апартаменти и търговска аркада.


Само напомняме съдбата на друго здание, което стърчеше над некропола – изгорелия национален цирк, който изглеждаше също толкова непоклатим с масивната си сграда от стъкло и бетон през 70-те години.


„Експертна комисия е преценила, че няма археолотична структура с експозиционна стойност”, независимо от факта, че са намерени 23 съкровища – не 1 и 2, та е отстъпила терена на инвестиора да прави с него, каквото си иска.


Теренът е западната периферия на Античната крепост Сердика, така че представлява интерес дори само поради тази причина. Напомняме, че западната част на цитаделата е градена не от кого да е, а от Комод – императора, най-познат на съвременните млади хора от филма Гладиатор, където го играе Хоакин Финикс.


„Изготвено е от Дирекция Инспекторат за опазване на културното наследство - Министерство на културата. Надявам се специалистите да разцъкват ЕКСПЕРТНАТА КОМИСИЯ и решението й.


Снощи по Господарите.. показаха кадри от вандализъм и поругаване на гробище. Ето ви още един кадър, от днес, по темата. Имам въпрос към знаещите:Ще съм благодарен да обясните, какво значи да се строи върху гробище???”, пише във ФБ художникът – авангардист Дари, който е и отснел всичко  от високо.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

дева