Свързани новини

18.06.2018 09:27

Гърция се вдигна на бунт срещу името на Македония

Видян 2752 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Улични протести и вот на недоверие в гръцкия парламент прездизвика споразумението между Атина и Скопие. Правителството на премиера Алексис Ципрас оцеля на косъм в парламента в събота. Изходът от гласуването реши съдбата на историческото споразумение за името на Македония, което беше подписано на следващия ден.


Десетки хиляди гърци излязоха на протест срещу споразумението пред парламента, призовавайки Ципрас да подаде оставка. Полицията използва звукови гранати и сълзотворен газ, за да попречи на демонстрантите да влязат в сградата. Малко след като се разбягаха в различни посоки, хората възобновиха протестните си действия.


Според статистиката 75% от гърците категорично отхвърлят думата „Македония” изобщо да фигурира в името на северната им съседка. Компромиси в Атина почти не се чуват.


„Ако загубим малко днес, утре ще поискат Тракия, после Кипър. Ако не се борим за това, което имаме, това ще продължи с поколения”, смята един от протестиращите гърци.


Противоречията се изсипаха  не само на площада, но и в парламента. Спорът между опозицитая и управляващите за името на бившата югославка република предизвика вот на недоверие срещу правителството на Алексис Ципрас, което склони на неприемлив за мнозинството в страната компромис.


Опозицията атакува премиера, тъй като според нея той е направил твърде много отстъпки по споразумението за името на Македония.


В крайна сметка, поддръжниците на премиера Алексис Ципрас в парламента отхвърлиха инициативата на опозиционната партия Нова демокрация. От общо 280 депутати 127 от опозиционната партия гласуваха за вота, подкрепиха ги Димитрис Каменос и независим депутат, но 153-ма от СИРИЗА отхвърлиха вота.


А през това време парламентът в Скопие също беше блокиран, но от палатков лагер. Подобно на Гърция, споразумението раздели политиците и обществото в Македония. Президентът на Македония Георге Ианов заяви категорично, че отхвърля идеята, което го противопостави на правителството начело със Зоран Заев. От своя страна, македонският премиер призова към компромис заради очакването, че след посписване на договорва страната може да получи покана за начало на преговори за членство в ЕС  и НАТО. Плакати с надписи „Заев е предател” и старият национален флаг със звездата на Вергина се развяваха пред сградата на Събранието в македонската столица.


Въпреки широкото гражданко недоволството от двете страни, споразумението за разрешаване на македонско-гръцкия спор беше подписано. Документът, който формално сложи край на спора за името на Македония беше парафиран от министрите на външните работи на двете страни - Никола Димитров и Никос Кодзиас. Президентът на Македония Георге Иванов демонстративно не присъства на събитиео.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Автопилот 30.06.2019 14:08

    Защо шизофрениците които от 73 години се управляват от МВР не протестират против бабичката шовшншст. Това не значи ли война, както са инструктирани да казват или простоватият бб ще си свали гащите сам...

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

рак

Интуицията ви ще бъде особено силна днес

Интуицията ви ще бъде особено силна днес, което ще ви