Свързани новини

15.06.2018 09:30

Заболяването на проф. Плочев не е истинската причина той да бъде сменен

Видян 2645 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

   Още през януари беше ясно, че Плочев ще бъде сменен. Оставката му поиска министъра, а той беше подкрепен и от премиера, коментира за предаването „Нещо повече по „Хоризонт“ д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването.


„Не разбрахме защо беше сменен предишния управител на НЗОК с проф. Плочев, не разбираме и сега защо се сменя професор Плочев. Нали всички сме наясно, че заболяването не е истинската причина да бъде сменен. Когато не знаеш защо се сменя един човек, поставяш в риск и институцията, която управлява и цялото общество, защото рискуваш същите грешки да бъдат повторени. Затова е важно да се каже защо се сменя един човек“.


Кацаров е на мнение, че цялото управление на НЗОК е сгрешено – Надзорния съвет, „който никой не избира“ е натоварен с огромни правомощия, а управителя ѝ, който е избран от НС, като Министър – председателя, даже с по-дълъг мандат от него е на практика с орязани правомощия.


"Поводът е подходящ да бъде обсъден и въпроса дали трябва да продължаваме да имаме само една Национална здравноосигурителна каса".


Кацаров коментира и лимитите в лъчелечението:


„Не знам дали остана нещо вече да не е лимитирано. Според мен трябва да смени името от Здравноосигурителна, на здравнолимитираща каса, защото не остана нещо да не е лимитирано. Това е най-примитивния начин да се управлява здравна система - чрез налагане на ограничения. Парите трябва да следват пациента и търсенето и предлагането да се срещат. Това е съвременния начин“.


НЗОК е длъжна да приеме Здравната карта. Според Кацаров обаче тя е „концептуално сгрешена“ и „трябва да се отмени, а не да се поправи“:


"Планирането в Здравната карта има една посока - на ограничаване и лимитиране,  орязване на легла и лечебни заведения. В нея няма да видите инструмент как да се увеличи броят на лечебните заведения. Например в Смолянска област е известно, че не достигат общопрактикуващи лекари и Здравната карта не дава инструмент как да се увеличи. Реално, тя се използва за инструмент за намаляване на плащанията на болниците. Това е същността ѝ".


В ЦЗПЗ са получавани сигнали за нередности в дейността на „Медицински одит“. Такива са подавани и в Министерството на здравеопазването, допълни Кацаров. От Центъра са попитали ведомството дали се извършва проверка на случая от миналата година за прикриване на смъртен случай, но отговорът е бил, че при проверката на Инспектората не са установени нередности.


"Качество на здравеопазването не може да се постигне с лимити и заплахи, а само на основата на честна конкуренция, обобщи Кацаров ситуацията в здравеопазването".



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

скорпион