Свързани новини

13.06.2018 15:53

България постави условия за новото име на Македония, Станишев й отвори вратите на ЕС

Видян 3392 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

България постави условие името Северна Македония, което бе договорено като компромис между бившата югославска република и Гърция, изрично да бъде обвързано с категорично отричане на всякакви сегашни или бъдещи претенции към части от територията на нашата страна в нарочна позиция на Министерството на външните работи. Напомняме, че преди 6 години премиерът Борисов беше против точно това име, което и тогава беше оферирано като договорено между двете ни съседки, именно поради възможните аспирации, които са давали повод за неедин балкански конфликт.


„Смятам, че пътят към членството на страната в НАТО и ЕС е открит. Очаквам Съветът да даде зелена светлина за преговори с ЕС още в края на юни. Гордея се с факта, че това решение се постигна благодарение на усилията и волята на две прогресивни правителства”, написа в профила си във Фейсбук лидерът на ПЕС Сергей Станишев по повод постигнатото споразумение между Гърция и БЮРМ за името Република Северна Македония. Напомняме, че както там, така и на повечето места в Западните Балкани управляват соцправителства или в кабинетите червените са коалиционни партньори. Важно е да се знае, че бащата на евросоцлидера е родом именно от бъдещата Северна Македония. Ето какво пише Станишев:


„Република Северна #Македония – това е историческият компромис, финализиран от премиерите Зоран Заев и Алексис Ципрас. Договорът с всички детайли ще бъде подписан в края на седмицата, а гражданите ще трябва да одобрят промяната на името на референдум през есента...Години наред Груевски упорито блокираше преговорите, за да поддържа националистическата реторика и напрежението. Напълно споделям оптимизма на Зоран Заев, който заяви, че за Македония идват по-добри времена. Заслугата за това до голяма степен е лично негова. Днес уверено можем да заявим, че Македония е приятел със съседите си и то благодарение на прогресивното правителство и личните усилия на Заев. Това е модел на поведение, който трябва да бъде за пример на Балканите.


Победа за стабилността и демократичното развитие в региона и победа за лявото политическо семейство в Европа, които приветстваха и окуражиха двамата лидери по време на срещата на левите премиери в София на 16 май т.г.”.


Постигнатите договорености трябва да получат одобрение в националните парламенти, но е очевидно, че няма план „Б“, а сегашният исторически прозорец от възможности ще се затвори задълго, ако споразумението се провали. Затова се надявам опозиционните сили в двете страни да проявят разум и да загърбят дребнополитическите сметки и самоцелното критикарство в името на европейското бъдеще на двете страни и региона като цяло, и да подкрепят постигнатия компромис".



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 30.06.2019 14:08

    Това, което Коминтерна не успя да направи 70 години, Еврогейския съюз го постигна с едно щтракване на пръсти /може и само с един пръст де.../ - признава се македонска нация, признава се македонски език, вероятно и история, и азбука, и всичко ще им се даде. Честито да ни е на нас - българите - това, което теЙзи направИха, и комунистите не успяха... След някоя друга година, макетата ще пишат за великата си и славна история и ще трябва да им искаме разрешение да пишем с "техните" букви и да празнуваме "техния" 24 май... "Браво"!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

стрелец