Свързани новини

13.06.2018 09:26

Борисов върна соцминистъра като Теменужка след Гинка

Видян 1949 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Заради натиска на майките на децата с увреждания, премиерът Бойко Борисов ще остави Бисер Петков на поста му като министър на труда и социалната политика, след като часове по-рано поиска и получи оставката му пак заради тях. "Сутринта му казах да отива на работа, да си продължава дейността", заяви Борисов по време на посещението си в Турция.


Това е втора неуспешна рокада в кабинета Борисов-3 след опита за смяна министъра на енергетиката Теменужка Петкова. Припомняме, че премиерът поиска и получи оставката на Петкова в началото на скандала с покупката на ЧЕЗ от почти неизвестната пазарджишка компания Инерком на Гинка Върбакова, която се оказа нейна приятелка. Но в крайна сметка сдетоводителката запази поста си.


Самият Бисер Петков има репутация на един от малкото кадърни министри в кабинета. Протестите на майките на децата с увреждания бяха посочени като причина за оставката му. Самите родители обаче са категорични, че Петков е първият социален министър, с който се проведоха някакви разговори. Те настояха, че ще протестират, ако Петков не бъде върнат, защото е единственият до момента, който показа, че работи с тях.


"Ние бяхме силно изненадани от оставката, защото вчера до към обяд почти всичко беше наред. Имахме уверенията, че закон ще бъде внесен и бяхме готови да вдигнем палатковия лагер. Ние не сме искали оставката на социалния министър, оставаме тук до Закон за личната помощ!", заяви пред БНТ майка на момиче с увреждане, която е сред организаторите на палатковия лагер зад парламента. „Мога да кажа, че беше от части на наша страна и беше благосклонен текстовете да влязат в парламента. Заставаме зад него", продължи тя.


Протестиращите майки на деца с увреждания отправиха ултиматум към управляващите. Те обявиха, че ако той не остане на поста си, то ще последва "грандиозен" антиправителствен протест. Реакцията на Борисов се оказа светкавична и той промени решението си. "Заради исканията им оставям Петков като министър ", посочи премиерът.


Борисов коментира действията на родителите, които организираха палатков лагер в Бургас. "Довчера щял да бъде палатков лагер, ама днес нямало да го има палатковия лагер, защото имали с министъра добра комуникация. А министърът ми каза, че нямали никаква комуникация или поне такава, каквато да реши въпроса", заяви Борисов.


Премиерът изтъчка, че поради тези причини решава да остави  Петков на поста си. „След като на майките на децата с увреждания този министър им харесва”, аргументира се той. Последвалият коментар на Борисов се оказа неочаквано циничен: "Да седнат и да направят така, че тази тема да ми се махне от главата". И добави - седмици наред стоели лагери и се увеличавали и никой не казал, че този министър ще им реши проблемите. "Искам да видя сега от къде идва тази задача към тях - оставям го министъра, ще продължат ли тези лагери да стоят"?


Петков получи изненадваща подкрепа и от страна на синдикатите. КНСБ и КТ Подкрепа изпратиха писмо до премиера Борисов в защита на социалния министър.


"Бисер Петков е един от много добрите министри в този кабинет. Той успя да намери диалога и с бизнеса, и със синдикатите. Протестиращите майки на деца с увреждания не искат неговата оставка, а решение на проблема”, коментира пред БТВ президентът на КСНБ Пламен Димитров. А Симеон Дянков писа: "Без Петков iq-то на кабинета пада".



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

 Георги Георгиев

Спряхме Аферата с имотите в Южния парк: Георги Георгиев

"Спряхме Аферата с имотите в Южния парк ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

риби

Ще се наложи да се занимаете и с не толкова приятни дейности

Ще се наложи да се занимаете и с не толкова приятни