Свързани новини

11.06.2018 20:11

МенТа мотае закона за хазарта

Видян 2549 пъти | Коментари 2
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Промените в закона на хазарта, предложени от вицепремиера Валери Симеонов, вече месец стоят на "трупчета" в парламента, след като ресорните парламентарни комисии прехвърлят една на друга отговорността коя първа ще гласува текстовете, съобщава Сега.  Водещата по законопроекта комисия по бюджет и финанси (с председател небеизвестната МенТа Стоянова ГЕРБ), първо поиска промените да бъдат гласувани от комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове, (с които хазартът няма нищо общо). Тя се събра миналата седмица, разгледа законопроекта, но не гласува, а поиска становище от парламентарната дирекция .


Проектозаконът, с който се предлага ограничаване на рекламирането на хазартни игри, а продажбата на талончета за търкане да става само в лицензирани места, се оказа горещ картоф за управляващи и опозиция, които са все по-предпазливи в подкрепата си. "Вероятно е да има редакции по същество на второ четене, с които трябва да се съобразим", коментира пред Сега депутат от ГЕРБ. Той изброи отправените критики към законопроекта от страна на медии, бизнес организации и футболни отбори (включително премиерския отбор Витоша Бистрица) и добави: "трябва да намерим баланс". По същество обаче законопроектът на депутатите на НФСБ не ограничава нито залаганията, нито предлага нови данъци върху хазарта, нито има нов модел за отчисления на хазартните игри към спорта. "Това, което ми е казал Цветанов, това, което потвърди Борисов, е, че ще подкрепят закона", коментира пред Сега и вицепремиерът Валери Симеонов. По думите му от ГЕРБ са поели ангажимент пред медии и се надява да няма промяна.


Лидерът на НФСБ обясни още, че има организирана съпротива, като твърдят, че промените ще засегнат малкия и средния бизнес. "Напротив, тези пари, които се дават в хазарта и отиват в джобовете на двама-трима човека, ако бъдат ограничени рекламите, може би биха отишли тези пари в хранителните стоки - да въртят производството в България", коментира Симеонов. "Ако дребният бизнес печели от талончетата, по-добре да се закрива", добави той.


Тази седмица изтича и 30-дневният срок, в който по правилник всеки внесен законопроект трябва да бъде разгледан от съответната комисия. Обикновено председателят взема решение кой закон кога да бъде обсъден. След като комисията на МенТа прехвърли топката към комисията Международно право и право на ЕС, тя пък се заинтересува  дали промените в закона не противоречат на европейските директиви. Председателят й обясни, че има опасност, ако не се провери всичко, да има наказателна процедура срещу България. "Не съм съгласен от всички телевизии да ни заливат реклами на бедняци, които са спечелили от търкане на билети, и това да се превръща в национален спорт", коментира тогава Вигенин. Третата комисия по проекта е тази по култура и медии с председател Вежди Рашидов  изобщо пък не е разглеждала предлаганите промени от вицепремиера Симеонов.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 30.06.2019 14:08

    мафиотка и зла ....

  • 001 Anonimen 30.06.2019 14:08

    мръсна и корумпирана гад....

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

близнаци