Свързани новини

11.06.2018 09:33

Тръмп провали Г-7, Путин и Си сияят на ШОС

Видян 2529 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Президентът на САЩ Доналд Тръмп предизвика смут като оттегли подписа си под комюникето след срещата на върха на Г-7 в Канада. Той обясни това с 2 туита, в които обвини "фалшивите твърдения" на премиера Джъстин Трюдо на заключителната пресконференция, предаде Асошиейтед прес. След тежки преговори лидерите на водещите икономики сложиха подписите си под 28 точки, сред които "свободна, честна и взаимноизгодна търговия", т.е. срещу американските санкции против ЕС, както и в съгласие Русия да прекрати "дестаблизиращото си поведение" и „да се намерят постоянни гаранции за иранската ядрена програма”. Декларацията в стил Дайте да дадем показа слабостта на Г7, която отдавна вече не обединява 7-те най-големи икономики, а само след 10 години в нея ще има само 3 от Топ 10. Най-важното и най-актуалното: тя не урежда конфликта с митата между САЩ и останалите шест страни. Френският президент Еманюел Макрон, който поиска връщане на Путин в Клуба, потвърди, че ответните мерки, решени от ЕС, ще бъдат приложени от юли, а и канадският премиер обяви, че въвежда еквивалентно облагане на стоманата и алуминия. Тръмп пък заяви, че отдавна очакваното с огромно притеснение от европейците обмитяване на автомобилите им идва всеки момент. Което ще нанесе тежък удар на Германия, но и на Франция и Италия, а оттам на еврозоната, а значи и на бг износа и икономическия ни растеж, свързан с него.



"Много нечестно и слабо. Нашите мита са в отговор на неговите 270% върху млечните ни продукти", заяви Тръмп. Вече на път за Сингапур, където утре среща корейския лидер Ким, от борда на самолета президентът написа: "Съединените щати няма да позволят на други страни да налагат масивни митнически и търговски бариери на американските фермери, работници и компании, докато изпращат своята продукция в нашата страна без мита. Ние търпяхме търговските злоупотреби много десетилетия - и това е достатъчно дълго".  Трюдо закри срещата с упрек към търговските заплахи на Тръмп, като ги нарече "доста обидни". "Канадците са любезни и разумни, но не търпят да ги заплашват", заяви той, цитиран от ДПА.


Макрон наблегна, че на срещата Европа е застанала в единен фронт срещу Тръмп.


И докато в Квебек разделението остана нескрито за света, в Китай, където Русия и КНР събраха азиатските растящи икономики на ежегодната среща на организацията ШОС, сигналите бяха само позитивни. Путин получи от Си първия специално учреден Орден на дружбата и старинен музикален инструмент, поднесе на свой ред подаръци на колегата и приятеля си, двамата се договориха за строежи на нови ядрени реактори и по още куп сделки за десетки милиарди на фона на рекордни ръстове на търговията помежду им и особено – скок на износа на енергоресурси от Москва, който действително е незапомнен. Си заяви: "Целим се високо и вървим напред".


Ясното послание от срещата на основните опоненти на САЩ – Русия и Китай с растящите азиатски икономики, чиито правителства все повече се ориентират към лидерите – доминатори на форума, беше за обединение около обща цел, дружба и сътрудничество. Дори за бъдещ съюз като ЕС. Очевидно съвпадението по време с Г7 е било търсен и получен ефект.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

лъв