Свързани новини

08.06.2018 09:36

Брюксел ни шамароса заради българския план за мигрантите

Видян 2271 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


На среща в Люксембург вътрешните министри и министрите на миграцията на страните членки на ЕС се противопоставиха на новия компромисен план на България за разрешаване на различията между западните и източните държави относно реформите в областта на имиграцията преди срещата на върха в Брюксел на 28 и 29 юни, предаде Епицентър.
„Франс прес“ се е сдобила с документи, в които е изложен компромисният план на България. София призовава за "облекчаване на тежестта на фронтовата линия" - предимно по южната граница на ЕС, и "обуздаване на вторичното движение" на бежанци, които са пристигнали в държава членка на ЕС и се придвижват към друга.

Източноевропейски държави посочват като приоритет спиране на вторичното движение. Българското предложение също така призовава за задължително разселване на бежанци, но само като крайна мярка, което се отхвърля от Италия и Гърция. Будапеща пък е твърдо против задължително разселване на мигранти.

Според предложението фронтовите държави ще са изправени пред увеличена "отговорност" да регистрират новопристигналите. "Вярвам, че новият ревизиран Дъблин, който ние предлагаме, ще гарантира, че ако утре настъпи нова кризисна ситуация, ще е ясно кой какво и кога трябва да го направи. Изградили сме цялостен механизъм, който предвижда ясни стъпки и добре разпределени отговорности", заяви в Люксембург българският вътрешен министър Валентин Радев.

Европейските му колеги обаче не се съгласиха с него. "Настоящото състояние на преговорите е неприемливо", каза Щефан Майер, високопоставен представител на германското вътрешно министерство, при пристигането си на разговорите. "Ние не сме готови да приемем плана", подчерта той. Майер добави, че Италия и източноевропейските държави също критикуват част от плана.

Министърът по имиграционните въпроси на Швеция Хелен Фрицон заяви, че шансовете за компромис са още по-малки след победата на популистите в Италия и Словения. "По-тежък климат, по-тежък политически климат в Европа днес", изтъкна министърът.

Новото италианско правителство отхвърли предложените реформи. "Италия и Сицилия не могат да бъдат бежанският лагер на Европа", обяви новият вътрешен министър на Италия Матео Салвини. Според него реформите обричат Италия и другите средиземноморски държави да продължават да поемат тежестта от безпрецедентната мигрантска криза.
Министрите така и не успяха да постигнат съгласие по българските предложения.

Димитрис Аврамопулос, еврокомисарят по миграцията, от своя страна омаловажи важността да се постигне договореност преди крайния срок 30 юни. "Ако трябва да го удължим с няколко седмици, не е краят на света", каза той. Държавите членки на ЕС признаха, че ще трябва да изминат дълъг път, преди да прекъснат двугодишната безизходица при реформирането на системата за предоставяне на убежище преди изтичащия този месец краен срок на фона на "по-тежкия политически климат" след победата на популистите в Италия.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 30.06.2019 14:08

    егоистите от Брюксел обичат себе си,не ги еня за другите народи....такива са в ЕС....за Б/я нищо добро

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!