03.06.2018 08:03

Спасяват крава звезда с петиция до Европарламента

Видян 2157 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

   Кравата Пенка стана медийна звезда, след като големите европейски медии поеха историята на добичето, заплашено с умъртвяване, задето напуснало територията на ЕС в търсене на тучни поляни, пише Dnes.bg.


Българските санитарни власти наредиха кравата да бъде заклана, в съответствие с европейските правила, тъй като е нарушила санитарните норми на ЕС, навлизайки на територията на Сърбия, която не е член на Съюза.


Историята е описана в британския Телеграф, агенция Франс прес, френския тв канал Франс 24 и други големи западни медии. Земеделският комисар Фил Хоган отказа да коментира, тъй като здравето на животните не било в ресора му.


Случаят стана хит и в социалните мрежи, където българската крава се радва на два хаштага #savepenka (спасете Пенка) и #prayforpenka (молете се за Пенка).


Петиция за отмяна на умъртвяването на добичето, адресирана до Европейския парламент, до Съвета на ЕС, председателстван в момента от България и до европейския съд, бе открита в интернет. Нейни инициатори са журналисти от британския вестник Телеграф.


Авторите на петицията обещават да я внесат в трите евроинституции, ако тя достигне 1000 подписа. Бройката бе достигната за няколко часа.


"Настояваме да се направи изключение от Европейските правила и Пенка да не бъде екзекутирана", пише в призива.


Според авторите му “случаят на Пенка показва "липсата на състрадание от страна на част от eвропейската бюрокрация към обикновените хора като собственика на Пенка, който е абсолютно съсипан".


Групата на британските консерватори в Европарламента настоя "ЕС да прояви здрав разум и състрадание" и да отмени клането на добичето, а нейният член Джон Фласк обеща да пише на Бойко Борисов за милост. Фласк писа и на шефа на Европейския парламент Антонио Таяни с молба да се намеси. Британският евродепутат изразява готовност да плати преглед на Пенка от български ветеринар, който да потвърди мнението на сръбските доктори, установили че кравата е напълно здрава и няма да привнесе зараза от извън ЕС.


Иван Харалампиев от село Копиловци, който е собственик на Пенка, разказа пред медиите, че търсил почти две седмици добичето преди то да бъде открито край Босилеград. Сръбските власти му я върнали, заедно с удостоверение, че е напълно здрава, но българските настояват да изпълнят европейските инструкции.


Българската агенция за безопасност на храните съобщи, че разследва случая.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

телец

Прекрасен ден да го посветите на семейството си

Прекрасен ден да го посветите на семейството си и на