Свързани новини

01.06.2018 09:27

БДЖ в кома

Видян 3250 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Сметките на Българските държавни железници бяха блокирани от кредиторите, тъй като въпреки всички споразумения с тях и уверенията на ръководството колко чудесно е положението на жп-то, по борчовете не се плаща. БСП поиска лично премиерът Бойко Борисов да се ангажира със спасителен план за БДЖ, защото според социалистите дружеството реално е във фалит. Червеният депутат Георги Свиленски алармира, че освен сметките на БДЖ, са запорирани и 1200 вагона на Товарни превози, както и 25 от най-новите мотриси на превозвача.


„Ако трябва да бъдем коректни, трябва да направим референдум и да попитаме българските граждани съгласни ли са с техните данъци да плащаме дълговете на БДЖ", заяви министърът. Той обвини БСП за сключения заем от 250 млн. през 2007 г., в който според него не било посочено как ще се връща”.


Напомняме, че годината е 2018 г., по заемите не се плаща от години, в което време обаче някои от ръководителите на железницата не само си купиха по 5 коли, за да обслужват любовници, но и направиха фирми за търговия с диаманти със заплати пъти над средната, докато на служителите им в държавната компания често не се плаща с месеци, а се разписват срещу мизерни възнаграждения.


„Сега казват: Бойко Борисов да ги плати. Откъде да ги извади освен от бюджета, от българските данъкоплатци. Даже се учудвам на наглостта на БСП да коментират темата", заяви Московски, цитиран от 24 часа. Напомняме, че самият той е министър от 7 години, а 2 години преди това беше заместник-министър. И беше обещал оставка, ако не мине закъснялото ни възражение срещу европолитиката за ТИР-овете.


Не е тайна, че тя се въвежда заради подкупната транспортна администрация у нас, която записва украински, македонски и др. превозвачи от близки страни, които са извън ЕС, за български, за да използват нашите преференции. Именно срещу това скочиха Макрон и Меркел и отмъщението им е за сметка на българските превозвачи.


Според Московски най-вероятно щяло да се мине към вариант за отпускане на държавен безлихвен заем, който после да се връща „от сектор транспорт под различни форми”. Чий е държавният заем, ако не от данъкоплатците?


Сред виновните, освен опозицията, се нареди и Европа. „Затова две години чакахме да се нотифицира така наречената държавна помощ от Брюксел”, заяви Московски.


 Направен е запор на дъщерното дружество на холдинг БДЖ: БДЖ - Пътнически превози за 40 милиона лева.


"103 милиона е целият дълг, който се дължи по втората облигационна емисия за 120 милиона евро, която е емитирана през 2007 г. Ние сме изплатили част от нея и в момента Холдинг БДЖ дължи 103 милиона главници и лихви. Тъй като оперативно дружеството, което работи добре и което е субсидирано от страна на държавата и където влиза субсидията е БДЖ - Пътнически превози, те са запорирали техните сметки, така че да могат да ни притиснат и да могат да получат тези пари”, каза зам.-министърът Велик Занчев.


Разпродажба на активи на националния железопътен превозвач няма да се извършва.


„Призоваваме Борисов в рамките на ден да излезе и да каже какъв е планът за спасяването на БДЖ”, коментира депутатът от БСП Георги Свиленски. На брифинг в парламента от БСП сигнализираха за нарушения в дружеството, които довеждат до влошаване на състоянието му.


„БДЖ не спазва Закона за обществените поръчки и купува електрическа енергия без да обявява обществени поръчки. Така нанася щети на дружеството в рамките на милиони левове. Информирахме, че ще сезираме главния прокурор на Република България – така и направихме. Към днешна дата има образувана преписка по случая“, каза Свиленски.


Опозицията и медиите извадиха и други скандални поръчки за много милиони, чрез които се източва дружеството от онези, които го управляват, назначени от Министерството на транспорта. Сред най-скандалните е ремонтът на локомотиви. Които знаем как аварират след това – поне по 1 на седмица.


Според Свиленски, въпреки намесата на правоохранителните органи, ръководството на БДЖ продължава да сключва договори без да обявява обществени поръчки. Според информацията на БСП същото нещо се прилага и със сключването на застраховки за релсовия състав и застраховка „имущество“.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

близнаци

Добър момент да откриете нужната ви информация

Добър момент да откриете нужната ви информация. Ще