Свързани новини

31.05.2018 14:07

Симеонов уличи министър в лобиране за агроолигарха Зоров

Видян 4134 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

   След като вчера описахме Румен Порожанов като първи кандидат за отпадане от кабинета при предстоящите кадрили по ред причини, стана ясно, че голям скандал е избухнал на последното заседание на Министерския съвет. Той е дошъл след писмо на вицепремиера Валери Симеонов, в което разкрива открито лобиране в полза на олигарх от страна именно на земеделския министър. По предложение на агробоса Румен Порожанов за доставката на мляко и плодове в училищата се пробутва наредба за монопол при доставката на храни за училищата.


Според Симеонов, механизмът за обезпечаване на училищата с плод и мляко в момента работи много добре и се осигурява от 300-500 дребни фирми. Промяната на наредбата е ненавременна и корекциите на Порожанов  дават неконкурентно предимство на производителите пред малките търговци, което ще създаде монополно положение, каза той на заседание на МС.


По думите на вицепремиера, предложенията са резултат от натиска на един от агроолигарха Димитър Зоров, собственик на Пършевица, приближен до ръководството на Министерството на земеделието, горите и храните, пише сайтът Скандал.


Въпреки препоръката на Борисов промените в наредбата да бъдат обсъдени на дискусия между министрите и чак тогава да бъдат внесени за ново разглеждане в МС, на последното заседание на кабинета предложението на Порожанов е прието без знанието на вицепремиера Валери Симеонов, който е ресорен ръководител на икономическия ресор. То е минало само "на подпис", без обсъждане между министрите и премиера, както става с останалите точки на всяко заседание.


Постъпката на Румен Порожанов възмути вицепремиера, който я нарече "неколегиална" и написа гневно писмо до Бойко Борисов и всички министри от кабинета: "По този начин сте осуетили разпореденото обсъждане с компетентните министри и, подвеждайки министър-председателя и членовете на МС, сте пробутали меко казано спорен нормативен акт "на подпис", без министрите да имат възможност да се запознаят и обсъдят текста.


По думите на Валери Симеонов тези действия са извършени съзнателно с цел никой да няма възможност да се запознае с текста и да подпише "на сляпо":


"Учудва ме и незабавното публикуване на въпросното постановление - още в петъчния брой (23.05.2018 г.) на Държавен вестник, докато други много по-важни актове очакват публикуване със седмици".


"Намирам Вашето поведение за некоректно, неморално, подвеждащо министър-председателя и членовете на Министерския съвет и крайно неколегиално", добавя Валери Симеонов и пояснява, че с постъпката си Румен Порожанов го е поставил в нелепа ситуация "да провеждам заседание с министрите Вълчев, Ананиев, Караниколов и Вас за обсъждане на вече действащ нормативен акт - прокаран на тъмно". Симеонов подозира и евроглоба по казуса за 20 млн., а Порожанов е със спрени 6 млрд. фондове.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

телец