Свързани новини

30.05.2018 13:57

БСП: На местните избори догодина Галиче ще е повсеместно

Видян 1543 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

   Вече близо тридесет години в България редовно се провеждат избори. И вече трето десетилетие процъфтяват  порочните практики на „купен“, „контролиран“ и „корпоративен“ вот. Професионални изборджии брокерстват с гласове, кметове и областни управители се ангажират с конкретни резултати, работодатели провеждат изборни оперативки и профилактики на своите работници – и това, вече не прави впечатление на никого. Гочоолу, Дочоолу и Данчо Харсъзина се институционализираха в официални победители, защото според естествено наложилата се терминология в България, избори не се печелят – на избори се бие. Това заяви депутатът Крум Зарков в декларация на ПГ на „БСП за България”.
            Това има своите конкретни измерения. Изборният процес е делегитимиран. Изборните резултати са изкривени. Гражданите са все по-отчуждени от политическия живот на страната. Все по-малко от тях намират смисъл да гласуват и все по-ниско е доверието в представителните институции. И докато на национални избори присъствието на международни наблюдатели, на множество неправителствени организации и големият брой застъпници- омекотява тази практика  и прави по-малко възможни мащабни машинации, то местните избори, особено в по-малките населени места, често биват изцяло опорочени.
Показателни в този аспект бяха проведените през изминалата неделя, частични местни избори в селата Беден, обл. Смолян и Галиче, обл. Видин.
Особено последното се превърна в символ. Тежкият златен ланец и победоносно вдигнатата чаша с уиски са регалиите на местната власт в Галиче от години. И ще продължат да бъдат, защото бившият кмет – осъденият на 4г. и 6 месеца затвор за отвличане, побой и грабежи Ценко Чоков – активно участва и допринесе за избора на кандидата на ГЕРБ, негов личен приятел и близък съратник. Предоставили сме телефоните номера, от които Ценко Чоков се е обаждал на хора в изборния ден и непосредствено преди това. Щяхме да питаме и министъра на правосъдието- как е възможно и откъде един затворник разполага с телефони, но решихме че няма смисъл, вече знаем, че за подобни въпроси, в българските затвори основните компетентни по тези въпроси са чистачките.  
В деня на изборите, в Галиче се появяват непознати за местните граждани хора. Много от тях работят в кабелна телевизия – собственост на общински ръководител на ГЕРБ. Новите избиратели са регистрирани на адреси в полуразрушени, отдавна изоставени и необитаеми сгради. Превозвани са организирано, а когато застъпник от БСП се е приближил до един от автомобилите, за да пита какви са и от къде идват, е направен опит той да бъде прегазен. Тези, по-различни от останалите, гласоподаватели влизат в сградата, в която се гласува, през задния ход, своеобразен ВИП-терминал, осигурен пред погледа на униформените полицаи. Мисля, добихте представа за атмосферата на изборния ден в едно от населените места на гордо председателстващата Съвета на Европейския съюз България.  
Колкото до изборите в с. Беден обстоятелствата са не по-малко скандални. В населеното място има само един крупен работодател - собственикът и директор на местния завод. Той еднозначно обяснява на своите работници, че ако не гласуват за кандидата на ГЕРБ, заводът ще бъде закрит, а те ще останат без работа и ще бъдат обречени на гибел.  
По тази точка – за обречеността -  макар и по други причини, след случващото се този уикенд, сме на път да се съгласим с влиятелния беденски бизнесмен.Наистина сме обречени. Обречени сме, ако продължаваме да извъртаме глава от очевидните аномалии на българския политически живот. Обречени сме, ако се примирим с властта на златния ланец. Смразяващо е не само случилото се. Отчайващо е спокойствието, с което това се приема.
БСП е политическа сила – участник в изборния процес. Противопоставихме се сериозно. Загубихме с по-малко гласове, отколкото са служителите на местната телевизия на общинския председател на ГЕРБ или онези гласоподаватели в Беден, упражнили правото си на глас преди изборните секции да са официално отворени. Скоро пак ще има избори и БСП пак ще е там, но това не е просто сблъсък между БСП срещу ГЕРБ. Ако сега, когато нещата са толкова брутално ясни, не последва силна и еднозначна реакция на всички политически партии, граждански организации и въобще на цялата ни общественост, че никое отклонение от честните изборни правила повече не може да бъде приемано и толерирано… Ако това не се случи сега, то на местните избори догодина, Галиче ще е повсеместно и всяко населено място може да бъде спокойно прекръстено Беден. Името, за съжаление, отлично ще пасне на повечето от тях.  
Обърнахме внимание на този факт и на европейските институции. Днес ще питаме Франс Тимерманс – човекът отговарящ за върховенството на закона и за Хартата на основните права и свободи в ЕС – как си представя пълноценното участие на предстоящите европейски избори на хора, чиито вот за най-близкия им пълномощник  - кмета, беше опорочен и откраднат.
С настоящата декларация ние, от Парламентарната група на „БСП за България”, заявяваме че няма да се примирим с това положение. Вече сигнализирахме прокуратурата за достигналата до нас информация, сезирахме европейските и международни наблюдатели, днес ще изпратим писма и до 12 активни в изборния процес неправителствени организации от целия граждански спектър. Настояваме за парламентарно изслушване на министъра на вътрешните работи за действията на полицията в изборния ден. Въобще ще се погрижим всичко, което се случи на тези избори, да стане публично достояние.
На тези, които решат да не си мълчат, гарантираме своята подкрепа. Използвам случая да предупредя, че сме наясно с натиска, на който са подложени БСП активисти по места, вкл. участниците ни в изборни комисии, и заявявам ще застанем като един зад всеки от тях.
На участниците в политическия процес, във и извън парламента, които си мълчат, за да не си помисли някой, че помагат на БСП, напомняме, че съвсем скоро те самите ще се явяват на избори и ако избори се провеждат така, то шансовете за реално политическо представителство на техните избиратели са  илюзорни.
Всъщност, лесно се говори за свобода и за демокрация. Но трудно се практикуват и още по-трудно се отстояват. Разбира се,  всеки има право да замълчи. Но днес, когато знаете, какво се случва, мълчанието не е неутрално. Мълчанието ви е избор. Избор в полза на ГЕРБ и на Чоков.   










Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

дева