Свързани новини

30.05.2018 09:45

Отново ще връщаме противници на Ердоган

Видян 1548 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Турция е поставила директно въпроса да бъдат заловени критиците на режима й у нас, съобщи БНР. Вътрешният министър Сюлейман Сойлу е поискал от българския си колега Валентин Радев проверка на 14 организации - търговски представителства и училища, в които има съмнения, че работят привърженици на Фетуллах Гюлен, и предаването им. Президентът Реджеп Ердоган смята стария си противник Гюлен за организатор на неуспешния преврат от 2016 г.


Радев и Сойлу се видяха в Одрин. Срещата бе на тема гранична сигурност, а коментарите на Радев бяха предимно хвалби за доброто сътрудничество и намалелия брой на мигранти, които преминават у нас.


На въпрос дали ще изпълни молбата на Сойлу, Радев даде доста объркан отговор:


 "Хора, които намират убежище у нас, ако те са с нещо, което те считат, че примерно са гюленисти, както той каза, или така нататък, аз му казах не директно да, има си процедури, България ще го направи, стига с това да е съгласно нашето законодателство, но те ни казаха, че в България работят 14 търговски представителства и училища".


Досегашната практика сочи, че българските власти са готови да пренебрегват както съдебни, така и морални пречки само за да угодят на режима на Ердоган. Въпреки че имаше окончателно съдебно решение, с което бе отказана екстрадицията на турския бизнесмен Абдуллах Бююк, защото в Турция ще бъде преследван заради политическите си убеждения, той бе арестуван на улицата, натикан в кола посред бял ден и предаден криминално на турските власти при Борисов 2. Оправданието тогава бе, че паспортът му е изтекъл и президентството му е отказало политическо убежище. За предаването му се разбра от турските медии. Наскоро стана ясно, че Бююк е завел дело пред Европейския съд по правата на човека в Страсбург и може да осъди страната ни с аргумента, че е нарушен чл. 3 от Конвенцията за защита правата на човека - забрана за изтезания или нечовешко или унизително отношение или наказание. В жалбата се сочи и друго нарушение на конвенцията - на чл. 13 - липса на ефективно вътрешноправно средство за защита от нарушение.


По сходен начин държавата си "реши" проблема и със още седем мъже, които бяха арестувани в Румъния и върнати у нас. В този случай от МВР твърдяха, че не са знаели, че въпросните са привърженици на Гюлен, а и никой не е поискал да остане у нас. При връщането им бяха установени куп нарушения, сред които бе неуведомяване на омбудсмана, каквото задължение имат от МВР. Оказа се и че хората са били лъгани, че подават документи за бежанци. Никой не бе санкциониран за тези нарушения. През 2016 г. МВР предаде на Турция над 70 души. За 2017 г. статистика няма.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

дева

Труден ден за любовните връзки днес

Труден ден за любовните връзки днес, труден ден и за