Свързани новини

28.05.2018 17:50

Суперкризи в Италия и Испания към нови избори, ЕС се тресе

Видян 2435 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Прогнозите на 19 минути от преди месеци, за съжаление, са на път да се сбъднат. И в третата, и в четвъртата икономика на ЕС – Испания и Италия, се очертават предсрочни избори като единствен изход от политически суперкризи. В Рим президентът, на когото се иска отстраняване заради неконституционен ход да не допусне за гласуване на новото правителство, за което е дал мандат и той е успешно изпълнен, продължи с неконституционните действия като назначи нещо като служебен премиер – Карло Котарели, невзрачен чиновник от МВФ. Ситуацията е много различна от 2011 г., когато Берлускони беше свален и техническо правителство беше излъчено от червените и част от собствената дясна партия на Кавалера, начело с фаворита му Анджелино Алфано. То обаче мина през парламента по всички правила на изкуството и законите на страната. Сега Матарела иска да състави насила кабинет. Както 19 минути писа още след изборите в първите дни на март, накрая ще се стигне до предсрочни избори. Само че те ще донесат още по-висок процент за водещите популистки и пропутински партии – Лигата и 5 звезди, което ще бъде още по-лоша новина за ЕС. Сега правителството им беше парирано след груб натиск от Брюксел, заради кандидат-икономическия си министър Савона, който се съмнява, че еврото е добро за Италия. От влизането си в зоната през 2002 г., страната, която е №3 икономика на ЕС, като не броим излизащата Великобритания, е в непрестанна рецесия.


Испания също най-вероятно ще отиде на нови избори, понеже 3 от 4 партии в парламента се очаква да подкрепят вота на недоверие срещу крайно непопулярното правителство на малцинството на Рахой. То изобщо дойде на власт, след като дълги месеци не можеше да се състави кабинет и социалистите дадоха шанс на десния си опонент за пореден мандат. Той обаче си позволи невиждано насилие в Барселона сраняване на 1000 мирни граждани заради осъществяването на демократичното им право на глас, суспендиране на автономията на областта, превземане на местните медии. И за първи път от времената на профашистката диктатура на Франко – вкарване на политически затворници зад решетките – нещо, което е в абсолютен противовес на всички европейски ценности. В резултат, на свиканите от самите него предсрочни избори в Каталуня – най-голямата и най-богатата област на Испания, ниският резултат на побратимената с ГЕРБ партия на Рахой падна от 15 на 2 на сто, което е знак, че той трудно ще спечели и национален вот. Мотивите за искането на недоверие, внесен от лидера на червените Педро Санчес са уронване на престижа на страната в ЕС и корупционния скандал с личното участие на премиера, свързан с финансирането на неговата Народна партия за идването й на власт миналия мандат.


Според Марк Даудинг от инвестиционната група BlueBay Asset Management всички тези новини са ужасяващи за състоянието на еврозоната и на целия ЕС. Файненшъл Таймс цитира шеф на испанска банка, който изказва истински страх от „унищожителната несигурност”. 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

 Министърът на отбраната на страната Луис Петри след среща със заместник-генералния секретар на ръководения от САЩ военен блок Мирча Джеоана

Аржентина иска да стане партньор на НАТО

Аржентина официално поиска от НАТО да я ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

риби

Това е ден за творческа изява и емоционален изблик

Това е ден за творческа изява и емоционален изблик.