Свързани новини

28.05.2018 12:25

Манолова сезира европейските институции за задържаните българи в Гърция

Видян 1069 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Националният омбудсман Мая Манолова ще сезира европейските институции за задържаните без вина българи в Гърция. Пред бТВ тя коментира, че има тенденциозност в разследването на делата за задържани превозни средства, които не са отписани от новите им собственици и с тях е извършено престъпление.


„Настоях Външно министерство да направи среща на високо ниво и министър Захариева се ангажира да се организират консултации. Ще изпратя и мой експерт на тези консултации и заявявам, че ако Гърция не се съобрази с договора за правна помощ ще сезирам европейските институции за неизпълнение на основни задължения", каза Мая Манолова.


Тя уточни, че няма причина Гърция да не признава българските документи, с които е извършена покупко-продажбата на автомобила. Между двете страни има сключен договор за правна помощ, според който такива документи се признават и дори без легализация.


„Държавата е длъжна да защити гражданите от тази тревожна ситуация. Изначалната причина е пропуск в българското законодателство - със стария талон новият собственик може да кара неограничено време и да зависи само от него да пререгистрира колата”, посочи Манолова.


Случаите са започнали от началото на миналата година. „Изпратих препоръки до МВР и вече има информационна система между нотариусите и КАТ и сега при продажба на кола в КАТ се отразява промяната и новият собственик има един месец да смени талона и да го пререгистрира. И ако не го направи той се дерегистрира. Но няма кой да го накара да го направи”, обясни тя и добави, че тази система важи само за новите продажби.


Тя е категорична, че когато купувачът не си смени талона трябва да има санкции, а призивът на министъра да проверим прехвърлянето е труден за изпълнение – става дума за огромен брой продажби.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

везни