Свързани новини

24.05.2018 10:54

Иран постави 7 условия на ЕС, за да остане в ядрената сделка

Видян 2615 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Върховният водач на революцията аятолах Али Хаменей представи в сряда списък със 7 условия, които трябва да бъдат изпълнени от европейските сили, за да не се откаже и Техеран от споразумението от 2015 г. за иранската ядрена програма, както направиха САЩ, съобщава Ройтерс.


В сайта си в интернет Али Хаменей поиска от ЕС да защити продажбите на ирански петрол от бъдещите американски санкции. Второто условие е да продължат да го купуват.


"Европа трябва да гарантира изцяло иранските продажби на петрол и ако американците санкционират петролните ни продажби, европейците ще трябва да компенсират и купуват ирански петрол", заяви той.


Аятолах Хаменей очаква от европейските банки да запазят търговията си с Ислямската република.


Германия, Франция и Великобритания, подписали споразумението от 2015 г., от което САЩ се оттеглиха преди две седмици, трябва, като четвърто условие, да обещаят да не се стремят да възобновят преговорите по иранската програма за балистични ракети и, пето условие, за регионалната политика на Техеран.


"Ние не искаме да започнем конфликт с тези три страни, но и им нямаме доверие", подчерта Али Хаменей, съобщи Гласове.


Иранският водач, който упреква европейците, че са мълчали за "повтарящите се американски нарушения" на споразумението от Виена от юли 2015 г., иска да нарушат това мълчание и "да заемат позиция срещу новите американски санкции".


И накрая, като седмо условие, той иска европейците да накарат Съветът за сигурност на ООН да приеме "резолюция срещу американското нарушение".


Европейските страни, подписали Виенското споразумение, официално наречено Съвместен глобален план за действие, одобрен от Резолюция 2231 на ООН, обещаха да направят всичко възможно, за да го спасят, въпреки американското оттегляне, най-вече като запазят търговските отношения и петролните инвестиции в Иран,  възобновени след влизането в сила на споразумението. Но те признават, че полето им за маневри е тясно.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

козирог

Определено ще имате достатъчно сила и мъдрост

Определено ще имате достатъчно сила и мъдрост, за да