Свързани новини

21.05.2018 15:14

САЩ бесни от шиитската победа в Ирак

Видян 1489 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Шиитската антиамериканска партия на Муктада ал Садр победи на изборите в Ирак, макар с 54 от 329 места в парламента. „Не беше добър ден за САЩ”, коментира бившият щатски посланик в Багдад Джеймс Джефри. Втора е проиранската Фатах, а едва трети идва блокът на досегашния премиер Хайдер ал Абади Наср, наречен Победа. За да не се стигне до нови избори, на които двете шиитски партии, които са противници едновременно на САЩ и на кюрдите, които са американски съюзници, ще получат още по-голяма подкрепа, трябва да се направи правителство в рамките на 90 дни. Въпреки че не е точно проирански настроен, Муктада има добри връзки с Техеран, като те са балансирани с нелоши отношения със Саудитска Арабия. Вотът за него е знак за нарастващия иракски национализъм и срещу чуждата окупация вече 15 години, започнала със свалянето на Саддам. Муктада е изявен критик на американското военно присъствие в страната.


Другият му коз е борбата с корупцията, която е грандиозна сред управлявалия десетилетие и половина проамерикански режим. Заради това е възможно Муктада да събере подкрепа не само от проиранската партия, но също така от комунистите и баатистите, коментира проф. Джамал Уааким от Ливанския университет.


Напомняме, че миналата седмица и в неговата държава, която се намира от другата страна на Сирия, шиитска партия спечели парламентарните избори. Направи го обаче с абсолютно мнозинство и има проиранска ориентация. Резултатът беше предвидим, след като Саудитска Арабия отвлече с американска помощ или поне с негласна подкрепа, а Франция държа в плен досегашния премиер на Ливан.


Това е показател, че както в Бейрут, така в Багдад, а най-вече в Дамаск хората не искат повече да търпят чужди рецепти за развитие, каквито имаше амбицията да наложи Арабската пролет, която разбишка подредения преди регион, за да свали шиитските режими и да ги замени със сунитски, като пътьом разбие държавите.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Диана Ковачева

Не мога да стана служебен премиер: Диана Ковачева

Омбудсманът Диана Ковачева заяви, че не ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

везни

Днес ще намерите равновесие между личния и професионалния си живот

Днес ще намерите равновесие между личния и