Свързани новини

21.05.2018 09:57

Потулват скандала с умъртвените от БАБХ птици

Видян 1544 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Три месеца, след като Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) иззе и уби над 100 екзотични птици в нарушение на два закона и пренебрегвайки съдебно решение, стъкменото постфактум алиби, че е сторила това заради две проби с потвърден птичи грип сериозно издиша, пише Медиапул.


На първо място стана ясно, че БАБХ не е изпълнила задължението си да информира Европейската комисия, въпреки че агенцията в официални отговори излъга, че това е сторено. Впоследствие обаче БАБХ се отказа тихомълком от тази версия и вече смята, че не е било нужно да комуникира случая с ЕК.


Освен това, колкото повече време минава, толкова повече институцията се оплита в данните си за точния брой на птиците, които е избила. Това е видно от поредица документи, които БАБХ е предоставила по реда на ЗДОИ. От тях така и не се разбира колко птици е иззела агенцията и колко е умъртвила. В различни документи, някои от които издавани в един и същи ден, бройката варира от 119 до 143. Няма отговор откъде идва разминаването, както и защо. А кой ще понесе отговорност за целия скандал, изглежда е въпрос без значение и за агенцията, и за министерството, което й е принципал.


Нарушенията обаче не спират дотук.


Ден след унищожаването на птиците и първоначално неотречената информация, че проби от тях не са вземани, БАБХ съобщи, че две птици са дали положителен тест за птичи грип.


Съгласно ангажименти, поети от България и вписани в българското законодателство, в срок от 24 часа след установяване на птичи грип, българските власти трябва да информират държавите членки на Европейския съюз, Европейската комисия, както и Световната организация за здравеопазване на животните. От БАХБ твърдят, че са уведомили държавите членки за случая на птичи груп у нас.


Проверка в публикуваните от Европейската комисия документи фигурира само регистрираният случай на птичи грип от област Добрич, но не и този от София.


Това разминаване между документацията и официалните отговори очевидно не смущава МЗХ, защото обявената от министър Румен Порожанов проверка по случая завърши без да установи нарушения. Странно е, че българските власти боравят толкова безотговорно с данни и факти, още повече когато според твърденията им става дума за опасен птичи грип.


Единственото ясно от историята с птиците е, че те са убити в нарушение на два закона и едно съдебно разпореждане. Всичко останало, включително това, което би трябвало да е безспорно- поне броя на животните, е стъкмистика. Последствия за БАБХ няма. Изглежда няма и да има.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

телец