Свързани новини

18.05.2018 12:05

Депутатите приеха нови мерки за защитените свидетели

Видян 1668 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Свидетели, подсъдими и други участници в наказателни дела, както и техните близки ще получават незабавна защита, когато са застрашени заради участието си в дело или разследване. Мерките са лична охрана или преместване на безопасно място например. Това се случи, след като парламентът прие на второ четене промените в Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателното производство, информира Дневник.


С проекта се цели оптимизиране работата на Бюрото по защита при главния прокурор, на използваните ресурси, както и подобряване на взаимодействието му с останалите държавни органи. Промените въвеждат определение на понятието "специална защита", която ще включва два вида и ще се реализира на два етапа – предварителна защита и програма за защита на застрашени лица.


Досега защитените участници в наказателно производство, които са съдействали на съда или разследващите, биваха включвани в програма за защита, процедурата по която отнемаше обаче доста време. Затова и измененията целят да въведат предварителна незабавна защита, през което време ще тече и процедурата по задействане на програмата.


Предварителната защита цели и да осигури време за събиране и оценка на необходимата информация за вземане на решението от главния прокурор за включване или не на застрашеното лице в програмата за защита. С този срок ще се даде възможност и на застрашения да разбере в детайли възможностите си и ограниченията, които ще му наложи програмата за защита, както и да организира личните си дела със съдействието на Бюрото по защита.


Предвидено е изпълнението на мерките по предварителната защита да започва след разпореждане на главния прокурор и писмено съгласие на застрашеното лице, като при отказ от даване на съгласие от застрашеното лице процедурата ще бъде прекратена.


Законопроектът предлага въвеждане на нови мерки за защита като психологическа, правна и медицинска.


Успоредно с това се предлага да отпаднат като самостоятелни мерките "лична физическа охрана" и "пълна промяна на самоличността", тъй като те са доказали своята неефективност. Такива мерки не съществуват и в аналогичните закони в останалите държави, членки на Европейския съюз.


При предварителната защита са предвидени:


- лична физическа охрана


- охрана на имуществото


- настаняване на безопасно място


- настаняване в друго място за изтърпяване на наказанието.


Те ще могат да се прилагат само за 30 дни, а при необходимост срокът може да бъде удължен с още до 30 дни.


Мерките за защита по програмата за защита ще са промяна на мястото на живеене в страната, промяна на мястото на работа, промяна на учебното заведение, настаняване в друго място за изтърпяване на наказанието, както и преместване в друга държава.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

лъв