Свързани новини

17.05.2018 17:53

Московски призна: Вероятно ще пропуснем шанса си за поправки в закона Макрон

Видян 4146 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Кабинетът  тепърва ще представи своите конкретни предложения по Пакета за мобилност, който засяга фирмите за международни превози. Министър-председателят Бойко Борисов подчерта, че е коментирал с Ангела Меркел и Еманюел Макрон новия регламент, засягащ превозвачите, който предизвика протести у нас.


Пакетът Макрон накара тираджии и автобусни шофьори да излязат на протест на територията на цялата страна по време на срещата ЕС-Западни Балкани. В блокадата на София и още 10 града излязоха над 120 000 камиона. От транспортния бранш са категорични, че планираните евромерки са пагубни за сектора и голяма част от фирмите ще фалират.  Шофьорите са категорични, че този закон показва двойните стандарти на ЕС.


Преди срещата на върха в НДК германския канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон заявиха, че са се съгласили да прегледат българските предложения за смекчаване на ограниченията върху международните превози.


„Няма нещо, което да не съм обяснил и очаквам да намерим решение “, заяви премиерът Бойко Борисов, който сега търси изход от ситуацията. Преди по-малко от година, обаче когато Макрон беше на първото си посещение в България, той получи подкрепата на премиера Борисов и не срещна никакви възражения срещу поправките си.


Самият транспортен министър Московски призна, че България вероятно ще пропусне златния шанс да наложи решение на проблема в полза на българските превозвачи, докато е председател на ЕС. Той обясни, че ако през юни Съветът на транспортните министри не приеме т.нар. общ подход с нашите предложения, то темата ще остане за следващото председателство. То обаче се поема от Австрия, която се очаква да застане зад позицията на Франция.


Както стана ясно, България не среща подкрепа дори от останалите най-засегнатите от плана Макрон държави в Централна и Източна Европа. Сегашното становище на България е било изготвено тези дни и е представено от премиера Бойко Борисов на срещата на върха в София. Превозвачите са категорични, че правителството не е защитило своевременно интересите им. "България трябваше да реагира много по-рано, за да се стигне до това положение, значи много сме закъснели", коментира Красимир Лалов, зам.-председател на Националното сдружение на българските превозвачи.


Гневът на превозвачите преди седмица накара премиера Борисов да свика спешна среща представители на бранша и транспортния министър Ивайло Московски, който беше обещал да подаде оставка, ако промените минат. Той трябваше да стори това още на 2 февруари, когато при инцидент с моторна шейна на Боровец уби сина си.


От опозицията припомниха, че само преди година позицията на управляващите за закона Макрон е била съвсем различна от тази, която премиерът Борисов изложи преди дни пред превозвачите. "Твърдим, че на заседание на съвета по транспорт в ЕС, в присъствието на министър Московски, когато е разглеждан пакетът за мобилност, всички държави са си казали своите препоръки. Нашите мълчат и няма изказвания от българска страна. Стенограмата го доказва", заяви по Нова депутатът от БСП Георги Свиленски.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

близнаци

Добър момент да откриете нужната ви информация

Добър момент да откриете нужната ви информация. Ще