Свързани новини

17.05.2018 13:21

Превозвачи: Макрон, не убивай България

Видян 2259 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Българските превозвачи излязоха на национален протест. На транспарантите се чете: "Макрон, не разделяй Европа", "Макрон, не убивай България". "Има ли място българският бизнес в ЕС?" Целта е в деня, когато в столицата се провежда европейската среща на върха, лидерите на общността да бъдат убедени в размера на щетите, които ще нанесат предложените промени, заложени в европейския пакет Мобилност 1.

В София протестната акция е в две локации. Тежкотоварни автомобили са паркирали в дясната лента на булевард Цариградско шосе в района на Четвърти километър. Превозвачите са избрали много интересен начин да привлекат вниманието на чуждестранните гости на София – облепили са с послания превозните си средства.

Основно предложенията, залегнали в Европейския пакет за мобилност, които идват от  Франция, са свързани с почивки на шофьорите на тежкотоварни автомобили и автобуси и техните командировъчни. Превозвачите са сериозно притеснени от тези промени, които, ако бъдат приети, ще доведат до фалити и ще оставят без работа много хора.

"Както немският бизнес има място в нашите страни от Източна Европа, така и нашият бизнес да има място в Европа", заяви участник в протеста, предаде БНР. Негови колеги го подкрепиха:



"Нашият бизнес има сто процента място в Европа, като според нас Европа е едно цяло, а големите държави в Западна Европа се мъчат да изкарат Източна Европа, така да го кажем - втора ръка хора. Всички мерки, които взимат спрямо нас, всички камиони да се прибират през 20 дена в страната, това означава, че 70 процента от камионите трябва да се прибират празни".
"Надявам се, че ще ни чуят, защото се показва една много твърда позиция от цялата ни държава, от всички политици, от целия бранш. Вече започват да се присъединяват и браншови организации от другите засегнати държави-членки на ЕС. Мисля, че вече нещата ще продължат с диалог, а не, както досега -   с монолог".

Наред с акцията на "Цариградско шосе" до румънското посолство в столицата се събират и автобуси. Очаква се около сто автобуса да се подредят в протестна колона. Шофьорите ще останат до 17.00 часа, след което се предвижда поетапното им изтегляне от София в посока изход.

По-късно през деня членове на Съюза на международните превозвачи ще проведат мирно пешеходно шествие от площад Македония до НДК.

Васил Пиронков от националното сдружение на автобусните превозвачи за това, което обединява бранша:

"Трябва да стане ясно, тук няма товарни и пътнически превози. Тук има защита на интересите на всички превозвачи в България, независимо какви са и тези два пакета – те са в момента проблем за цялото общество".

Протестни шествия с тежкотоварни камиони се провеждат и в много градове в цялата страна -  Варна, Бургас, Свиленград, Смолян, Пловдив, Русе, Видин, Враца, Плевен, Велико Търново, както и на няколко гранични пункта.

В 9.00 часа около 20 фирми с над 30 камиона тръгнаха от Благоевград към граничния пункт „Кулата“, където се събират и превозвачи от Сандански и Петрич. Камионите ще бъдат подредени в колона отстрани на пътя, за да се минимизира неудобството за преминаващите по най-натовареното трасе в страната – Е-79.

Времето, обявено за протестната демонстрация, е от 10.00 до 14.00 часа.

Снимка: БГНЕС











Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Тестват сирените за ранно предупреждение на 1 април

Тестват сирените за ранно предупреждение на 1 април

На 1 април, понеделник, от 11:00 часа, ще бъде ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

овен

Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния си потенциал

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния