Свързани новини

16.05.2018 17:05

Премиерът: Меркел ще вземе Нобелова награда

Видян 2132 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Ако Балканите не си помогнем сами, то и Господ няма да ни помогне”, заяви министър-председателят Бойко Борисов при откриването на конференцията Диалог със Западните Балкани.


„Не можем да кажем, че Съветът се провежда в много изгодна за Западните Балкани ситуация.  Успели сме да ги доведем тук и да сложим проблемите, но всичко зависи от нас”, коментира Борисов по повод пристигането на европейските лидери за срещата ЕС-Западни Балкани. „Това са мои приятели не ги приемам и за гости”, добави той.


„Всички ще присъстват на Съвета”, заяви Борисов въпреки подчертаното отсъствие на европейски лидери, като испанският премиер Рахой, заради Косово.


„Беше много трудно, хич не им се занимаваше на нашите хора, но накрая се съгласиха и не само това, приеха го присърце” .


„Аз съм готов да говоря с колегите - евролидери, защо толкова се плашат от Балканите”, увери премиерът. Той подчерта, че БВП на страните от Западните Балкани е сходно до това на Словакия, която е членка на ЕС. „Къде е толкова страшното, от какво толкова се плашим?  Така, че бавно, с диалог, едно по едно, методично, капка по капка, най-накрая се съгласиха на тази важна среща.”, каза Борисов. „Това се дължи и на Меркел, която след време не знам дали ще вземе Нобелова награда, но ние трябва да й благодарим”, призова премиерът.


„Притеснявам се от италиански вариант на Брекзит”, пък заяви Борисов преди старта на Срещата на върха на ЕНП  в резиденция Бояна по повод очертаващото се евроскептично правителство в Рим. За тази среща в София пристигна бившият премиер на Италия и лидер на Форца Италия Силвио Берлускони. „Тук сме, за да подкрепим нашия приятел”, заяви по адрес на Борисов лидерът на ЕНП Жозеф Дол в началото на Срещата в Бояна. От името на ЕНП Дол декларира категорична подкрепа за развитието и интеграцията на страните от Западните Балкани.


„Избрахме си най-трудното - Западни Балкани”, отново подчерта министър-председателят по повод приоритетите на българското председателство.


В навечерието на срещата пристигна и председателят на Европейския съвет Доналд Туск. „Или сме заедно, или няма въобще да ни има”, заяви от своя страна той в изявление пред журналисти в НДК.


 "В новата глобална игра Европа ще бъде или един от основните играчи, или пионка. За да бъде субект, а не обект на глобалната политика, Европа трябва да бъде икономически, политически и военно обединена, както никога досега", заяви Туск. По повод на срещата с лидерите на Западните Балкани той припомни, че това се случва за първи път от 15 г.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

риби

Това е ден за творческа изява и емоционален изблик

Това е ден за творческа изява и емоционален изблик.