Свързани новини

15.05.2018 09:30

Нови 60 жертви в Газа

Видян 1771 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Насилието по границата съвпаднало с откриването на посолството на САЩ в Йерусалим, е най-кръвопролитното за палестинците от конфликта в Газа през 2014 г. Броят на загиналите тази нощ нарасна на 60, след като 8-месечно бебе загина след вдишване на сълзотворен газ. Повече от 2 200 палестинци са ранени.  Общо 104 жители на Газа са загинали от началото на протестите на 30 март. Няма пострадали израелски граждани.


Десетки хиляди палестинци в Газа присъстваха на погребенията на 60 души, които бяха убити при сблъсъци на границата с Израел, пише Аарец.


Изданието отбелязва, че палестинци горят гуми източно от Джабалия. Палестинец е пострадал при сблъсъци с израелската армия на Западния бряг.


Ройтерс съобщава, че в същото време израелските сили са заели позиции по границата на Израел с Газа, тъй като се очаква да има демонстрации на последния ден от палестинската протестна кампания.


Израелската страна твърди, че е действала при самоотбрана и защита на границите. Позицията на еврейската държава е подкрепена от САЩ.


Съветът за сигурност на ООН се събра на извънредно заседание по повод насилието в Газа.  Великобритания призова за независимо разследване на насилието на границата между Израел и Палестина, след като САЩ блокира изявление на Съвета за сигурност на ООН за провеждане на такова. С подобна позиция излезе и Германия.


Очаквано най-остра се оказа реакцията на Анкара. Министерството на външните работи на Турция е поискало от посланика на Израел да напусне страната за неопределен срок, заради кръвопролитията на границата на Ивицата Газа с еврейската държава.


Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Анкара отзовава своите посланици от Вашингтон и Тел Авив за консултации. Той добави, че от 15 май Турция обявява тридневен национален траур в солидарност с "палестинските братя".


Анкара призова мюсюлманския свят да преразгледа връзките си с Израел. В тази връзка Турция поиска извънредна среща на Организацията за ислямско сътрудничество.


В същото време премина многохиляден протест срещу САЩ изпълни центъра на Истанбул. Повод за недоволството беше преместването на посолството на Вашингтон от Тел Авив в Йерусалим.


Протести имаше и в други мюсюлмански страни. Всички те са против решението на Вашингтон да признае древния град за столица на Израел.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

водолей

Съвсем не лош ден

Съвсем не лош ден, макар че може би ще се наложи дълго