Свързани новини

14.05.2018 16:56

Размирици заради новото посолство на САЩ в Йерусалим

Видян 2093 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Протести избухнаха в деня на официалното откриване на Посолството на САЩ в Йерусалим, последва и международен отклик. Припомняме, че в края на м.г. американският президент Доналд Тръмп призна Йерусалим за столица на Израел, съгласявайки се да премести там американското посолство  от Тел Авив. Решението на САЩ доведе до силното недоволство на палестинците, които смятат източната част за своя.


На откриването присъстваха посланици на редица държави, които също ще последват решението на Вашингтон. Самият Доналд Тръмп не присъства на събитието.


Ден по-рано Палестина получи подкрепата на турския президент Реджеп Ердоган, който за пореден път подчерта, че Източен Йерусалим е палестински.


Той коментира решението на администрацията на САЩ да премести в Йерусалим посолството си, като каза, че 128 страни са гласували ясно срещу това решение на Общото събрание на ООН. "Йерусалим, преди всичко Източен Йерусалим е столицата на Палестина. Ние, ислямският свят приемаме това именно така", заяви Ердоган.


Великобритания пък, която е един от най-последователните съюзници на САЩ обяви, че няма намерение да премества посолството си от Тел Авив в Йерусалим и продължава да не е съгласна с  подобно решение. Позицията бе огласена от говорителя на британския министър-председател Тереза Мей.


Руският външен министър Сергей Лавров обяви, че решението на САЩ да признаят Йерусалим за столица на Израел и само задълбочава безизходицата в уреждането на палестинско-израелския конфликт.


„Призовавам всички страни да се присъединят към САЩ и да пренесат своите посолства в Йерусалим”, заяви от своя страна израелският президент Бенямин Нетаняху.


В същото време по данни на палестинското дружество на Червения полумесец 227 палестинци са ранени от израелски огън и най-малко 31 са убити при протести провокирани от откриването на американското посолство.


Израелската армия пък обяви, че се готви за опит за масово нахлуване през границата. Военните заявиха, че по обед „около 10 000 нарушители на реда са се събрали на няколко места по цялата Ивица Газа.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

везни