14.05.2018 16:17

Над 90% от софиянците одобряват нощния градски транспорт

Видян 1536 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Представително за София социологическо проучване показва, че софиянците изказват почти стопроцентово одобрение за въвеждането на нощен градски транспорт, по начина, по който от Великден той беше въведен на територията на столицата от Центъра за градска мобилност. Изглежда невъзможно по който и да било друг проблем не само 90,5 на сто от запитаните на терен граждани, но и 97% сред пословичната със своята склонност към разделяне на мненията интернет общност, да споделят една позиция.


Според запитаните в директни интервюта на терен, линията Люлин – Младост се радва на най-голяма популярност сред анкетираните. Логиката е ясна – двата жилищни комплекса са обитавани от над 30% от цялото население на столицата. Резултатът от 29,5% превъзхожда макар и с малко останалите резултатите за останалите линии. На второ място се нарежда линията от Обеля до Студентския град с 26,5% одобрение.


Във виртуалното допитване най-висок процент 31% печели линията Обеля – Студентски град. Обяснението е достъпността на анкетата в интернет до повече млади хора, а Студентският град е съсредоточие на университети, техните кампуси и много увеселителни заведения, които са посещавани не само от живеещите в самия комплекс, но и от останалите софиянци.


На второ място с 24,5% в интернет допитването се нарежда фаворизираната от теренната анкета линия Люлин – Младост.


Трето място и в теренното, и в интернет допитването заема линията Дружба – Гоце Делчев, с 22,7% одобрение сред запитаните на терен и 24% онлайн.


И в теренната, и в интернет анкетата четвъртата позиция е за линията Овча купел – Левски с одобрение съответно от 21,5% и 20%.


ОДОБРЯВАТЕ ЛИ БИЛЕТ С ЦЕНА ОТ 2 ЛВ. ЗА ВСИЧКИ ЛИНИИ ЗА ЦЯЛАТА НОЩ?


е въпросът, чиито отговори представлява вероятно най-голяма изненада, при бунтовете срещу по-ниската цена 1,60 лв. на дневния транспорт. В теренното допитване, където предполагаемо участниците са хора с по-ограничени възможности – възрастово повече от тях попадат в групата на пенсионерите, 70,5% от запитаните са отговорили, че одобряват цената от 2 лв. Срещу тях застават 26%, предполагаемо това са възрастни хора и такива, които едва ли ще бъдат чести потребители на нощния градски транспорт. 3,5% нямат мнение по въпроса - много или точно са 2 лв. за предоставената услуга.


Още по-категорично е одобрението на цената от 2 лв. за нощния билет в интернет анкетата. Там 95,7% или почти всички анкетирани са отговорили, че подкрепят цената. Само 3,7% са против. 0,6% или двама души от 356 души нямат мнение.


81% от анкетираните на терен подкрепят друго ново транспортно решение на общината, което предизвика спорове преди приемането си – разширяване на пешеходната зона по бул. Витоша до църквата Св. Неделя и промяната на движението по околните улици. Процентът на неодобряващите е 19%.


В интернет анкетата още по-висок процент 93,7% от отговорилите подкрепят въвеждането на пешеходната зона, въпреки очакването, че повечето от тях използват автомобили. Само 6,3% от гражданите не са съгласни.


Резултатите могат да бъдат приемани и като подкрепа за цялостната концепция за промяна на столичния център и ориентирането му към хората и тяхното придвижване пеша. Това е и в съответствие с последните тенденции в европейското градоустройство.


По обявеното от Центъра за градска мобилност и Столичната община предстоящо въвеждане на тикет система в транспорта, най-висок процент от анкетираните на терен – 48% отговарят утвърдително. Показател за откритостта на анкетираните граждани в директни интервюта е, че само 13% са против въвеждането на подобна система. 39% са хората, които заявяват, че не са информирани по въпроса за тикет системата.


Незапознатите с тази истинска революция в градския транспорт, която предстои с въвеждането на тикет системата обаче са повече сред анкетираните по интернет 69%. Против нововъведението се обозначават едва 1,9% или 7 от 367 отговорили.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

дева