Свързани новини

15.05.2018 07:47

Вдигат лихвите по кредитите, обявиха всички банки

Видян 3923 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Банките започват да вдигат лихвите по кредитите, които през последните години бяха доста ниски и подхранваха растежа както на икономиката, така и на доходите, където го има, както и раздвижването в строителството и имотния пазар. Подготовка за скок обявиха всички големи български кредитни институции, а някои дори си признават, че вече са го започнали. От втората половина на тази и през следващата година всички ще го усетим, като някои банкери, също като американския Блумбърг в публикацията си, която препечатахме вчера, очакват и осезаемо по-висока инфлация.


За читателите на 19 минути това не е гръм от ясно небе - от месеци пишем, че централните банки на Великобритания, която вече го направи официално, на САЩ и ЕС подготвят повишаването на процентите, които у нас, без друго, са пъти по-високи от нормалните и то не само заради лева, а и заради регулацията на сектора, в която Европа не вярва. И го каза направо чрез ресорния комисар Домбровскис преди броени дни. Той поиска: първо влизане в Банковия съюз, после курс към еврото.


„Очакванията за 2018 г. са леко повишаване на лихвите на кредитите. Това обаче ще е бавен процес”, заявява шефът на Банка ДСК Виолина Маринова. Също пред К10 – годишника на Капитал за най-добрите в сектора, Левон Хампарцумян от Уникредит е по-директен: „Периодите на ниски лихви не са вечни. Има две тенденции: едната е повишаване, другата е да не става рязко.” Петя Димитрова, която управлява Пощенска банка, очаква повишение на лихвите от 2019 г.


Директорът на Сосиете Женерал Арно Льоклер отсича: „Вдигане ще има през втората половина на годината. По-засегнати биха били индивидуалните клиенти..., особено по ипотечните и жилищните кредити”, като той им препоръчва договори с фиксирани условия.


Плавно повишаване е в очакванията на шефа на ПроКредит Петър Славов. Георги Заманов от Алианц пък смята: „Не бих казал, че сегашните ниски лихви са нещо хубаво”. Според него увеличение ще дойде добре на банковата система „и ще се отрази положително на цялото общество”.


Най-прям е Оливър Рьогл, който управлява Райфайзен: „Със сигурност идва краят на ниските лихви...Инфлацията също започва да расте. Въпросът с лихвите обаче е по-скоро политически, отколкото икономически...Съветваме клиентите да теглят дългосрочни кредити – инвестиционни и ипотечни, с фиксирана лихва, като застраховка за предстоящото покачване на лихвените нива и да внимават със задлъжнялостта”.


Шефът на бг банкерите и директор на ОББ Петър Андронов очаква покачване от 1-2%. Той твърди, че още от миналата година банката е започнала да насочва клиентите си в тази посока, за да бъдат подготвени за повишаването.


Питър Барон от TBI, където банкират скромните клиенти с бързи кредити, признава: „В САЩ лихвите вече започнаха да се повишават, което означава, че този процес ще се пренесе и в Европа. Очаквам да почнем да виждаме това в България през втората половина на 2018 г. Някои банки вече предлагат по-високи лихви в сравнение със средните за сектора – TBI e сред лидерите в това отношение”.


Дръпналата много тази година Търговска банка Д също не крие в лицето на директора си Анна Аспарухова какво се случва: „Очакванията са за край на този цикъл на ниски лихви, но едва ли ще бъде рязък и веднага”.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

рак