Свързани новини

14.05.2018 09:30

Стандартът в Германия падна с еврото, Франция иска единни данъци като нейните 33,3%, пише Блумбърг

Видян 2245 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Еврото е добро за немските износители и политици, но не и за потребителите в Германия. На тях им бе отказан по-високият стандарт на живот, който имаха при предишната си валута. Мнозина, дори МВФ, казаха на Берлин да използва излишъка си, за да похарчи повече пари за публичния сектор, но истината е, че Германия се нуждае от по-висок реален валутен курс. Като гледам как стоят нещата, следва ръст на инфлацията”, продължава топанализаторът.


„Европейските лидери разбират проблема с еврото и се опитват от време – навреме да правят реформи на валутния съюз. Но разбират също, че нямат подкрепа от народите си за последващи стъпки към истински политически съюз, чиято главна институция трябва да бъде ЕЦБ.


Много наблюдатели, че новата немска Голяма коалиция и френският президент Макрон ще съумеят наистина да изградят базата на еврозоната като държава. На думи всичко може да изглежда окуражаващо, но по същество не е. И двете страни искат да се движат напред по принцип, но правителствата имат конкретни сблъсъци как да стане.


Макрон иска фискален съюз (б.р. еднакви данъци, във Франция корпоративните са 3,3 ПЪТИ ПО-ВИСОКИ ОТ БЪЛГАРСКИТЕ, личните са до 45% или 4,5 пъти над нашите) и един финансов министър за цялата еврозона. Германия не желае. Настоява страните да си бъдат отговорни за фискалните позиции (б.р. за положението на собствените си бюджети). Това ни кара да очакваме минимални трансфери за единната система, което е приемливо в спокойни времена, но не и в кризисни.


А, тъй като те предстоят, Драги и наследникът му, който ще поеме ЕЦБ от октомври 2019 г., ще се изправят лице в лице с много тестове. Сред тях са ръстът на популистките партии и настроението на общественото мнение в Германия.


Сега ЕЦБ и Германия могат да продължават сдръжането от харчове за предотвратяване на дефицити и финансови предизвикателства като онези от 2010 – 2012 г.


Накрая обаче това ще доведе до комбинация от висока инфлация и пореден трансфер на средства от държави като Германия и Холандия към южните в ЕС. Което пък ще налива сила на опозицията в Берлин.


Със заплитането на политиката, Драги май ще се измъкне навреме, но кой ще го наследи? Еркки Лииканен, управител на Банката на Финландия и бивш еврокомисар има експертиза и политически умения. Франсоа Вилроа дьо Галу, управител на Банката на Франция, е изтънчен и равностойно умеещ банкирането и политиката. Клаас Кнот от Датската централна банка е друг силен кандидат. Но основната цел на ЕЦБ е да държи системата на еврото, а това може да се окаже мисия невъзможна за човек с обичайните таланти.


Точката на пречупване ще бъде съпротивата на Германия за по-висока инфлация и трансфер на суми от нея към другите. Досега тази съпротива се водеше от Бундесбанк, така че едва ли би могла да се сломи по-добре от варианта немски централен банкер да поеме ЕЦБ. Така че сегашният президент на Бундесбанк Йенс Вайдман би бил очевидният избор на европейските правителствени ръководители, но е добре той да си помисли поне два пъти, преди да скочи. Когато поздравих Марио Драги с поста председател на Европейската централна банка навремето, казах му, че е допуснал една - едничка грешка. „Каква именно”, попита той. „Че прие поста”, започва песимистичния си анализ за бъдещето на европейския валутен съюз и икономиката на ЕС Мервин Кинг от вероятно най-авторитетната американска бизнес медия Блумбърг.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

50 години Volkswagen Golf

50 години Volkswagen Golf

Германският автомобилостроител Volkswagen ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

овен

Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния си потенциал

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния