Свързани новини

11.05.2018 10:15

Караниколов: Съседите ни дават дори безплатно земя за инвеститори

Видян 1606 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Министерството на икономиката планира законодателни промени, с които да се разреши на компании от ЕС, получили сертификати за инвеститор от Българската агенция по инвестициите, да купуват ниви. Условието е предварително да дадат съгласието си, че могат да ги изгубят, ако не изпълнят поетите инвестиционни ангажименти в 3-годишен срок.


Продажбата на земя е една от мерките, които според икономическия министър Емил Караниколов ще засилят интереса на чуждестранните инвеститори към нашата страна. Това стана ясно от изслушване на министъра вчера пред парламента.


"Трябва да видим съседните ни държави. Някои от тях, разбира се, не са в ЕС, но дават дори безплатно земя за потенциални инвеститори. Земеделската земя, ще кажете, е страшен проблем. Добре, защо да не даваме земеделска земя, да продаваме" каза министърът, цитиран от в. "Сега".


Съответното законодателно предложение ще бъде внесено съвсем скоро. Идеята е чужденците да връщат земите, ако не изпълнят инвестиционните си обещания. Но това изискване може да бъде приложено само ако те купуват общински или държавни земи, но не и частни.


Инвеститорите ще дойдат със своето ноу-хау, а продукцията ще намира повече пазари, аргументира се още Караниколов.


Спорът за продажба на земеделска земя у нас върви още от приемането на страната ни в ЕС. В момента за придобиването й се изисква уседналост от 5 години. Правилото беше въведено през 2014 г. През миналата година земеделското министерство поиска това изискване да отпадне. Причината беше, че Европейската комисия откри наказателна процедура срещу България заради нарушение на правилата за свободно движение на стоки, капитали и хора в ЕС, напомня "Сега".


Караниколов отчете тенденция на повишаване на инвеститорския интерес, особено в производството и високотехнологичните услуги.


България предлага инвестиционни стимули съизмерими с тези на основните ни конкуренти в региона. Инвестициите са в сектори, които имат висока добавена стойност, заяви той.


От началото на 2018 г. по Закона за насърчаване на инвестициите са издадени 10 сертификата, които възлизат на 600 млн. лв. и очаквани 1000 нови работни места. В процес на сертифициране са още над 20 проекта за близо 400 млн. лв. и разкриване на 2000 нови работни места. Има нова концепция за работа на индустриалните зони - първо изградена инфраструктура, а след това да се канят инвеститори, изтъкна министърът.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

везни